Belföld

Mádl kiállt a PSZÁF mellett

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn délelőtt hivatalában fogadta Szász Károlyt, a pénzügyi felügyelet elnökét. Mádl bízik benne, hogy a szervezet a jogállamiság keretei között végezheti munkáját.

A találkozón elhangzott, hogy Európában is fontos követelmény és elvárás a pénzintézetek feletti, a politikai érdekektől és befolyástól mentes ellenőrzés.


Mádl Ferenc a közlemény szerint hangsúlyozta: figyelemmel kíséri a PSZÁF működését és bízik abban, hogy a szervezet a jogállamiság feltételei között zavartalanul végezheti szakmai munkáját.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke, Szász Károly a megbeszélést követően csupán annyit közölt, hogy a PSZÁF hamarosan közleményt ad ki az eseményről.  


A találkozóra azt követően került sor, hogy a hét végén tovább folyt a PSZÁF elnökének esetleges menesztése körüli politikai vita.


Pokorni Zoltán a Fidesz és az MDF közös vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy összefüggést lát a miniszterelnök Szász Károly leváltására vonatkozó kijelentése, illetve a Medgyessy Péter által korábban vezetett Inter-Európa Banknál (IEB) a PSZÁF feljelentése alapján kezdődött nyomozás között.

A Fidesz alelnökének kijelentéseit visszautasította Gál J. Zoltán kormányszóvivő, az IEB pedig közleményben tudatta: sem a pénzintézet, sem alkalmazottai ellen nem született feljelentés és nem folyik rendőrségi eljárás.


A Fidesz és az MDF parlamenti frakciója felkérte Medgyessy Pétert, hogy “ne hátráltassa Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének leváltásával az általa korábban vezetett bankkal szemben folyó törvényességi vizsgálatot”.   


Gál J. Zoltán szerint Pokorni Zoltán állítása ellenére a miniszterelnök nem mondta, hogy le kell váltani a PSZÁF elnökét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik