Belföld

Iraki rendőröket képeznének Taszáron

Tekintettel az Irakban kialakult ingatag biztonsági helyzetre, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy jelentősen bővíti az iraki rendőrség állományát, s az új iraki rendőröket Magyarországon képezné ki - közölte hétfőn a The New York Times.

A tekintélyes amerikai napilap internetes oldalán ismertetett nyilatkozatban Bernard Kerik, az Egyesült Államok iraki közigazgatásának legmagasabb rangú rendőre kijelentette: az Egyesült Államok 28 ezer irakit akar rendőrnek kiképezni Magyarországon, nyolchetes intenzív tanfolyamok keretében. A lap szerint a magyar kormány eleget tett az amerikai kérésnek.

Ezerötszáz jelentkező első csoportja négy hónapon belül kezdi meg a tanfolyamot – közölte Kerik, aki Irakba történt megérkezése előtt New York rendőrfőnöke volt. Ily módon Irakban mintegy 65 ezer rendőr teljesítene majd szolgálatot. Az Egyesült Államok abból indul ki, hogy ilyen számú rendőr elegendő lesz a biztonság szavatolásához.

Az amerikaiak a jelen helyzetben nem engedhetik meg maguknak azt a “luxust”, hogy a kiképzési időt – a nyugati rendőrakadémiákhoz hasonlóan – több hónapra elnyújtsák. A tanfolyamokat azonban kiegészítené egy négytől hat hónapig terjedő gyakorlati időszak a helyszínen. A magyarországi kiképzésre azért van szükség, mert Irakban nincs elegendő kiképzési kapacitás.

Az amerikaiak azért akarják átadni az irakiaknak a belbiztonságért vállalt felelősséget, mert ez az egyetlen lehetőség e cél gyors eléréséhez – hangsúlyozta Kerik.

Az Egyesült Államok taszári katonai támaszpontja – ahol a rendőrakadémia elhelyezését tervezik – már korábban is arra szolgált, hogy iraki önkénteseket képezzenek ki az időközben megbuktatott Szaddám Huszein rendszere elleni harcra. Kerik alá tartozik jelenleg az iraki belügyminisztérium. Ennek illetékességi körében van a rendőrség mellett a vám, a határőrség, az idegenrendészet, a polgári védelem és a tűzoltóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik