Belföld

Hordozható számok: verseny telefóniában?

A kormány július közepén elfogadta az informatikai tárca előterjesztését a számhordozhatóságról. A magyar telekommunikációs piacon ez volt a valódi verseny egyik legfontosabb előfeltétele. De mi is az a számhordozhatóság?

A számhordozhatóságnak több fajtája létezik. Az előbb említett rendelet az úgynevezett földrajzi számok helyváltoztatás nélküli hordozásáról szól, vagyis a vezetékes telefonvonal előfizetője 2004. január 1-jétől úgy is válthat telefonszolgáltatót, hogy közben a hívószáma változatlan marad.

Az EU-ban már működik a számhordozhatóság

Az EU-ban mára már kötelező a mobil és a nem földrajzi (például zöld és kék) számok hordozhatóságának biztosítása, és mivel Magyarország nem kért halasztást, a csatlakozás időpontjára elvileg nálunk is meg kell teremteni ezek feltételeit.

Persze a számhordozhatóságnak más esetei is elképzelhetők: ilyen például annak lehetősége, hogy lakhely vagy telephely változtatásakor is megtartható legyen a telefonszám, vagy netán a vezetékes szám megtartásával lehessen mobiltelefonra váltani – ezek megvalósítása azonban nincs az EU tervei között, bár kereskedelmi alapon a szolgáltatók felkínálhatják.

A versenyélénkítő hatás egész egyszerűen abból adódik, hogy az előfizető – bármilyen szolgáltatást vesz igénybe – megtarthatja telefonszámát. Eddig ugyanis sokakat visszatarthatott a szolgáltatóváltástól, hogy ez egyben telefonszámának lecserélésével járt együtt.

A telefonszám megváltozása még egy egyéni előfizetőnek is okoz némi kellemetlenséget – értesítenünk kell családtagjainkat és barátainkat, esetleg a gimnáziumi évfolyamtalálkozón felfirkantott számon már nem fognak elérni minket a volt osztálytársak –, egy cég esetében azonban ez már nagyobb költségekkel vagy üzleti veszteségekkel is járhat. Ilyen költség például a vevők és üzlettársak értesítése, netán az új elérhetőség drága újsághirdetésekben való közlése. Ha pedig mindezt elmulasztjuk, esetleg valaki minden erőfeszítésünk ellenére még mindig a régi számunkon próbál minket elérni, akkor néhány jól fizető üzletet is elszalaszthatunk.

Vidd a számod és fuss!

A fentiek fényében tehát nem meglepő, hogy a piac felszabadításától várt nagy robbanás, az árak csökkenése és a mindennapokban is érezhető verseny eddig elmaradt – hiába kínált valamelyik társaság kicsit jobb árat, ha az előfizető többet veszített a váltással, mint amennyit nyert.

A kormányzat és az alternatív telefonszolgáltatók reményei szerint ezen a helyzeten változtat a számhordozhatóság bevezetése: ha nem kell lecserélni a telefonszámot, akkor egy előnyös ajánlattal az előfizetőket könnyebben rá lehet venni a szolgáltatóváltásra.

A nemzetközi tapasztalatok részben alá is támasztják a várakozásokat. Sok országban szívesen megtartják a számukat az előfizetők szolgáltatóváltáskor, és a távközlési verseny komolyságát jelzi a hordozott számok egyre nagyobb mennyisége is. A nemzetközi adatokat figyelembe véve úgy tűnik, hogy leginkább a mobilszámaikhoz ragaszkodnak az emberek – persze az adatsorok másik olvasata az lehet, hogy amíg a vezetékes piacon sok helyen még mindig nincs a korábban monopolhelyzetben levő (inkumbens) szolgáltatónak valódi versenytársa, addig a mobilpiacon már régóta valódi verseny zajlik.

A legnagyobb méretű számhordozásra Magyarországon is a mobilpiacon lehet számítani – amennyiben megnyugtatóan sikerül rendezni a hosszútávú hűségnyilatkozat fejében kedvezménnyel kapott mobilkészülékek ügyét. Nem szabad azonban lebecsülni a vezetékes számhordozás hatásait sem: az alternatív szolgáltatók feltételezhetően éppen a legtöbb nyereséget hozó üzleti előfizetők körében igyekeznek majd ügyfeleket elhódítani az új szolgáltatás adta előnyök kihasználásával.

Csapó Attila
A teljes cikk a Számítástechnika augusztus 26-i, 35. számában olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik