Belföld

Felszökhet a hazai benzinár

A közeljövőben ismét erősödhetnek Magyarországon az üzemanyagárak. Az utóbbi napokban ugyanis a nemzetközi olajkészletek drámaian zuhannak miközben rekordszintet ér el az üzemanyagok iránti kereslet – hívták fel a Világgazdaság figyelmét illetékes szakmai körökből.

Újabb magyarországi üzemanyag-dráguláshoz vezethetnek azok a világpiaci hatások, amelyek az olajtermelés, illetve -szállítás zavaraiból, az északi féltekén megcsappant benzinkészletekből, valamint a rend-kívül élénk szezonális keresletből adódnak – értesült a Világgazdaság.

A Mol Rt. legutóbb bő egy hónapja, július 16-án emelte benzin- és gázolajárait, a nagykereskedelmi ár növekedésére hivatkozva. Azóta egy liter ólmozatlan, 95-ös benzin 236,50 forintba kerül. Ismert, hogy ezen ár kétharmadát az adók teszik ki.

A globális benzinpiaci egyensúly visszatérése nem is várható a hőség elmúlta és a nyári vakációk miatti pluszkereslet megszűnése előtt. Minderre legalább két hetet kell várni, de semmi garancia arra nézve, hogy ezután látványosan olcsóbb lesz a benzin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik