Belföld

Aggályosnak tartja a Tebész a Prudent Invest privatizációját

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) aggályosnak tartja a több mint 4 milliárd forint vagyonú Pillér 1. zárt végű ingatlanbefektetési alap kezelését végző Prudent Invest Rt. őszre tervezett privatizációját - derül ki a szervezet hétfői közleményéből.

A Tebész szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) jelenlegi koncepciója szerinti privatizáció, a befektetési jegy tulajdonosok érdekeit súlyosan sérti, így az érdekképviselet azzal nem ért egyet, sőt azt kifejezetten ellenzi.

Az érdekellentét megszüntetésére a Tebész az ÁPV Rt.-nek küldött levelében két megoldást is ismertet. Ebben azt javasolják, hogy az ÁPV Rt. a Prudent Invest Rt. privatizációját a Pillér 1. alap végelszámolása, vagy nyílt végűvé alakítása után hajtsa csak végre. Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója válaszlevelében – amelyet a Tebész szintén eljuttatott az MTI-hez – arra hívta fel a Tebész figyelmét, hogy a Prudent privatizációjának feltételeiről még nem született döntés, jelenleg csak annak előkészítése folyik. Hozzáteszi: a kockázatokat a privatizációs szervezet is felmérte, ám úgy véli, hogy a PSZÁF és a letétkezelő megfelelő szakmai munkája megakadályozhatja a jegytulajdonosok megkárosítását.

A Tebész privatizációra vonatkozó javaslatait azonban Kamarás Miklós levelében elutasította, amit azzal indokolt, hogy az érdekképviselet által vázolt megoldásoknál a privatizációra az ÁPV Rt. hivatalos üzleti tervével ellentétben csak a jövő évben kerülhetne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik