Belföld

Túl sok volt a csalás – szabályozták a bolgár pénzváltókat

A Bulgáriában járó külföldi turisták nap mint nap szembesülhetnek azzal, hogy a pénzváltásnál esetleg "átejtik" őket. Az óvatosság nem indokolatlan, és immár kormányzati intézkedést is szükségessé tett.

Bolgár hírforrások szerint a szófiai pénzügyminisztérium, illetve annak adóügyi főigazgatósága új rendszabályokat léptetett életbe a pénzváltás kapcsán. Így például a megtévesztő módon feltüntetett árfolyamok elkerülése végett újból meghatározták, hogyan kell kinéznie a tájékoztatóknak az irodákban.

Ugyancsak szabályozták azt, hogy amennyiben a pénzváltó árfolyama tíz százalékkal nagyobb mértékben eltér a bolgár jegybank napi kurzusaitól, írásban kell szerződést kötnie a pénzváltónak és az ügyfélnek. A szerződést két nyelven kell megkötni, például angolul és bolgárul.

Mindezen intézkedésektől a bolgár hatóságok azt várják, hogy csökkenni fognak a panaszok a turisták részéről, akiknek egyik legfőbb kifogásuk, hogy csak cirill betűkkel tüntetik fel az árfolyamokat a pénzváltók, és azt is megtévesztő módon teszik sokszor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik