Belföld

Huszonegy áldozatot követelt a brazil űrrakéta felrobbanása

Felrobbant egy hordozórakéta pénteken Brazíliában, az alcántarai űrközpontban, és ennek következtében 21 ember vesztette életét.

A brazil rakétaprogramnak ez a harmadik súlyos kudarca, de a dél-amerikai ország államfője szombaton értésre adta, hogy a sajnálatos szerencsétlenség ellenére megkülönböztetett célkitűzés marad az űrprogram folytatása a kormány számára.

A brazil fejlesztésű műholdhordozó-rakétán a fellövés előtti utolsó ellenőrzéseket végezték, amikor helyi idő szerint délután fél kettőkor felrobbant a kilövőállványon indulásra készen álló űreszköz. A robbanásnak az volt az oka, hogy tévedésből begyújtották a négy hajtómű egyikét – közölte José Vieigas Filho brazil védelmi miniszter.

Szombati információk szerint a tragédiában 21 ember vesztette életét, és további 20-an megsebesültek. Az áldozatok összeroncsolódott holttestét csak DNS-vizsgálatokkal tudják azonosítani, de az bizonyos, hogy többségük a technikusként segédkező polgári személyek közül került ki. A rendőrség helyi szóvivője elmondta, hogy polgári személyek és katonák egyaránt vannak az áldozatok között, és a sebesültek állapota súlyos. Mintegy 800 ember dolgozott a robbanás pillanatában az űrközpontban a hordozórakéta indításának előkészítésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik