Belföld

Vége a közel-keleti tűzszünetnek

Felmondta a tűzszünetet a Hamasz és az Iszlám Dzsihád, miután az előbbi egyik vezetője és két másik palesztin életét vesztette egy izraeli rakétatámadásban - olvasható a Magyar Hírlapban.

Colin Powell amerikai külügyminiszter felszólította Jasszer Arafat palesztin elnököt: segítsen Mahmud Abbasz kormányfőnek, és az ellenőrzése alatt álló biztonsági erőket használja fel az Izrael elleni támadások megakadályozására.

Az izraeli megtorló akcióra alig két nappal azután került sor, hogy egy öngyilkos merényletben húsz zsidó, köztük öt amerikai vesztette életét. A terrortámadásért a Hamasz és az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget, s e két szervezet ellen hagyott jóvá megtorló akciókat szerdán éjjel az izraeli biztonsági kabinet.

Az izraeli hadsereg is ekkor határozott úgy, hogy újrakezdi a körözött terrorista vezetők “célzott likvidálását”. Izrael már kedden döntött róla: felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat a Palesztin Hatósággal, leállítja a biztonsági tárgyalásokat és négy palesztin város biztonsági ellenőrzésének tervezett átadását. Az izraeli hadsereg ismét blokád alá vette a palesztin területeket, csütörtökre virradóra meg is kezdte a hadműveletet több ciszjordániai város ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik