Belföld

Pénteken már stabilabb az euró árfolyama

Az euró árfolyama stabil marad a dollárhoz képest pénteken, miután csütörtökön 2001 júniusa óta a legnagyobb napon belüli árfolyamzuhanást szenvedte el.

Az euró árfolyama az elmúlt napokban annak kapcsán kezdett el gyengülni, hogy a befektetői közvélekedés szerint a világgazdaság fellendülése megkezdődőben van, s ebből a leginkább az amerikai részvények profitálhatnak. E vélekedés nyomán tőkeáramlás indult meg az eurózóna kötvényeiből az amerikai és a japán részvények felé.

Az euró a dollárral szemben csütörtökön négyhónapos mélypontra zuhant 1,09 dollár alá, s pénteken e szint körül stagnált. “Az euró a tőkekiáramlástól és a vele kapcsolatban megnyilvánuló bizalmatlanságtól egyaránt szenved. Pont a fordítottja zajlik le most a tavaszi eseményeknek.” – mondta a Reutersnek Shahab Jalinoos, az ABN Amro rangidős devizakereskedője.

Jalinoos szerint a japán befektetők – akik az árfolyamkockázat fedezése nélkül zúdították tőkéjüket a tavasszal az eurózóna kötvénypiacaira most amerikai és japán részvények vásárlásába fogtak.

A világgazdaság fellendülésébe vetett reményekből az általában a konjunktúra ciklusokra érzékenyen reagáló japán részvénypiac is profitált. A japán részvények árfolyam emelkedése drágította a jent. Az európai kereskedelemben a dollár 117,96 jen körül mozgott némileg gyengülve csütörtökhöz képest. A jen a dollárral szemben egyhavi csúcsra drágult tegnap. Kereskedők továbbra is tartanak attól, hogy a japán pénzügyi vezetés devizapiaci intervencióval gátolja majd meg a japán exportszektor jövedelmezőségét rontó jen-drágulást.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik