Belföld

A WTO elé kerül a horvát hús-stop

A horvát kormánynak legkésőbb szeptember 8-áig kell válaszolnia a magyar WTO-panaszra - írta csütörtöki számában a Vjesnik című zágrábi újság.

Magyarország nemrég panaszt tett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a horvát húsbehozatali tilalomra – emlékeztetett a konzervatív horvát napilap.

Horvátország június végén rendelte el, szivacsos agysorvadásos szarvasmarhakór (BSE) veszélyére hivatkozva, az élőmarha, a sertés, a juh, a kecske, a baromfi és a hal, valamint e hústermékek behozatali tilalmát azokból az országokból, amelyek nem tiltják a jószág hús- csont- és halliszttel, illetve más állati fehérjékkel való táplálását. A horvát döntés Magyarország mellett vonatkozik Bulgáriára, Szlovéniára, Csehországra, Romániára, Szlovákiára és Kanadára is.

Magyarország szokatlanul gyorsan kérte a WTO segítségét, mert a horvát rendelet 50 millió euró értékű húskivitelét állította le – írta a Vjesnik. Ez év első felében Magyarország közel ezernyi üszőt szállított Horvátországba, miután tavaly első helyen állt ott mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitelével. Az olcsó sertésáraknak köszönhetően a magyar sertéskivitel Horvátországba megelőzte az európai uniós tagországok kivitelét is.

Horvátország marhahús-szükségletének 27 százaléka és a juhhús-szükséglet 23 százaléka hiányzik a horvát piacon, és a horvát importőrök is kérelmezik a horvát mezőgazdasági és erdészeti minisztériumnál, hogy engedélyezze számukra a behozatalt a környező országokból, ahol olcsóbb a szarvasmarha – írta a Vjesnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik