Belföld

A svédek megkérdőjelezik Berlusconi politikai kifinomultságát

Anna Lindh svéd külügyminiszter csütörtökön kétségbe vonta, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Európai Unió (EU) soros elnökeként képes lesz határidőre lezárni az unió alkotmányáról folyó tárgyalásokat.

A külügyminiszter egy stockholmi parlamenti meghallgatáson kijelentette: Berlusconi nem rendelkezik azokkal a kívánalmakkal, hogy az EU alkotmánytervezetről szóló kormányközi tárgyalásokat az előzetes terveknek megfelelően az év végéig lezárhassa.

Lindh a meghallgatás után úgy nyilatkozott a svéd rádióban: “egy némileg sajátos kormánynak, mint amilyen Berlusconi miniszterelnöké, nincs meg az a kifinomult politikai érzéke, politikai kapcsolathálózata, sem képessége a szélesebb politikai kompromisszumokra, mint más európai kormányoknak”. Ez sokkal inkább az ír kormánytól várható el, amely január elsején veszi át a soros elnökséget Olaszországtól – tette hozzá.

A svéd kormány – a szociáldemokrata miniszter asszony elmondása szerint – nem szeptember elején, ahogyan az olasz elnökség kéri, hanem csak november közepén akarja ismertetni az alkotmányról alkotott hivatalos álláspontját. Ezt már “világos formában egyértelművé tették” az olasz kormány előtt – idézte Lindhet a dpa német hírügynökség.

A svéd külügyminiszter úgy tudja: Olaszországot az Európai Unió néhány nagy állama, például Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia támogatja abban a törekvésében, hogy az alkotmányozási folyamatot még az elnökségváltás előtt, római szerződésaláírással befejezzék. Minden más ország, beleértve a jövőre csatlakozó tíz tagjelöltet is, a tavaszi lezárás mellett foglal állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik