Belföld

Medgyessy lát esélyt az adóalkura

A miniszterelnök az SZDSZ követelésének megfelelően már 2004-ben elképzelhetőnek tartja a személyijövedelemadó-kulcsok csökkentését. A kérdés csak annak mértéke és forrása - olvasható a Magyar Hírlapban.

“Értem és támogatom is a szabaddemokraták szándékát. Lehet azt mondani, hogy csökkentsük az adókat, de akkor vagy másutt kell adót növelni, vagy pedig a kiadásokat csökkenteni. (…) El tudom fogadni azt, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsük már 2004-ben, de meg kell találni a másik oldalát.” – Medgyessy Péter ezt szerdán, az MTV Nap-kelte című műsorban mondta.

A kormányfő szerint meg kell vizsgálni, hol lehet mérsékelni az államháztartás kiadásait, s ehhez képest határozhatnak az szja-csökkentésről. Példaként az egészségügyet és az oktatás területét, a hadsereget és a kutatás-fejlesztést említette. A miniszterelnök biztos volt abban is, hogy koalíciós partnerükkel, az SZDSZ-szel megtalálják a megoldást.

Medgyessy szerint jövőnk két tényezőn múlik: lesz-e pénz fejlesztésekre, és biztosítjuk-e a hosszú távú fejlődéshez szükséges gazdasági feltételeket.

A kormányfő jelezte: a 2004-es költségvetés előkészítésekor a pénzügyminiszter által készített dokumentum szerint jövőre a gazdasági növekedésből automatikusan 260 milliárd forinttal lesz több az állam bevétele, és ezzel szemben állt 1300 milliárd forint többlet-kötelezettségvállalási igény.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik