Belföld

Kivonul Irakból a Világbank – az IMF még marad

Biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a munkát Irakban a Világbank, és eddig Bagdadban dolgozó munkatársait Jordánia fővárosába, Ammánba helyezi át - írja a Népszabadság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem készül Irak elhagyására, de az ENSZ-központ elleni keddi merényletben megsebesült alkalmazottjait külföldre szállíttatta.

Damian Milverton, a Világbank szóvivője közölte, hogy a nemzetközi pénzintézet végleg felhagy a munkával Irak területén, és alkalmazottjait Ammánba küldi. Az öngyilkos merénylet után a Világbank 15 munkatársa közül 14 megkerült, de egy alkalmazott sorsáról továbbra sem tudnak semmit. Többen megsebesültek, közülük kettőt Kuvaitban gyógykezelnek.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a képviselet áthelyezése nem jelenti a Világbank Irak melletti elkötelezettségének feladását. “Folytatjuk az iraki újjáépítés költségeinek felbecsülését, egyelőre Irakon kívüli irodáinkban” – mondta.

David Hawley, az IMF szóvivője elmondta, hogy a bagdadi stábnak mind a hat tagja megsebesült. Négyet Ammánba szállítottak kórházba, kettőt pedig Bagdadban kezelnek. Kiemelte, hogy a valutaalap nem kívánja elhagyni Irakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik