Belföld

K&H-botrány: vizsgálat indul a PSZÁF felelősségének kiderítésére

László Csaba pénzügyminiszter vizsgálatot indított annak kiderítésére, milyen fokú felelősség terheli a PSZÁF-ot a K&H Bankcsoportnál kialakult helyzetért - olvasható a PM által kiadott sajtóközleményben.

László Csaba pénzügyminiszter, mint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feletti felügyeletet gyakorló kormánytag, azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen fokú felelősség terheli a PSZÁF-ot a K&H-botrányban.


A vizsgálat célja feltárni, maradéktalanul érvényesítette-e munkája során a PSZÁF a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény, a tőkepiacról szóló törvény, valamint a hatályos kormányrendeletek előírásait.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal korábbi vizsgálata elmarasztalta a PSZÁF gazdálkodási gyakorlatát, egyes ügyekben rendőrségi nyomozás is folyamatban van. A pénzügyminisztériumi vizsgálat célja annak kiderítése, megtett-e mindent a PSZÁF vezetése a kifogásolt gyakorlat megszüntetése érdekében. Meg kell állapítani, hogy a PSZÁF vezetői a számukra jogszabályokból következő politikai függetlenség megőrzése mellett végzik-e munkájukat.

Magyarországon számos jogszabály írja elő a biztonságos és prudens pénzügyi-befektetési szolgáltatói tevékenység folytatásának feltételeit. E szabályok betartatása, a betartásuk ellenőrzése a PSZÁF joga és kötelessége. A pénzügyminiszter joga és kötelessége pedig az erre hivatott állami szervezet munkájának ellenőrzése, mulasztások esetén a következtetések levonása.

A pénzügyminiszter korábban írásban kért tájékoztatást a PSZÁF vezetőjétől, mit tett a felügyelet a K&H Bankcsoportban kialakult gyakorlat megelőzése, illetve megszüntetése érdekében. A PSZÁF elnökének válasza nem volt kielégítő, a pénzügyminiszter ezért, a hatályos törvényeknek megfelelően, a politikai vádaskodásoktól mentes tényfeltárás érdekében rendelte el a vizsgálatot.


 

Ajánlott videó