Belföld

Borsodban emelkedett a munkanélküliek száma

A pályakezdők jelentkezése miatt több mint ezerrel emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a júliusi adatok összegzése után az MTI-t a megyei munkaügyi központ csütörtökön.

Július végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyilvántartott munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest 2,1 százalékkal (1.084 fővel) 53.427 főre emelkedett, ami gyakorlatilag teljesen azonos az egy évvel korábbival.

A regisztrált munkanélküliek számának július havi változását elsősorban a tanulmányaik befejezését követően munkát kereső fiatalok ilyenkor szokásos nagy számú jelentkezése alakította. A munkaügyi kirendeltségekkel való kapcsolat fenntartásában érdekeltek számát a jövőben várhatóan növelni fogja egy bevezetett új ellátás, az álláskeresés ösztönző juttatás igénybevételének lehetősége, augusztusban eddig már 61-en váltak jogosulttá erre az ellátásra.

A munkanélküliség növekedését némileg mérsékelte, hogy az elmúlt hónapokhoz képest tovább emelkedett az álláskínálat a megyei munkaerőpiacon; a kereslet összetételében azonban változatlanul az átmeneti, idényszerű foglalkoztatási jelleg dominál, a július folyamán bejelentett állások meghatározó része közhasznú vagy közcélú munkaalkalom volt.

A megyében július végén, továbbra is országosan a legmagasabb, 19,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A regisztrált munkanélküliek számának az előző hónaphoz képest bekövetkezett 2,1 százalékos növekedése a munkanélküliségi ráta értékében 0,4 százalékpontos emelkedést jelent.

A gazdaságilag aktív népesség létszámának csökkenése következtében az előző évhez képest is 0,2 százalékpont emelkedést mutat a rátaszint.

Az észak-magyarországi régióban júliusban átlagosan 15,7 százalékos munkanélküliségi arány alakult ki, ami a megyeinél kisebb mértékű növekedést tartalmaz mind az előző, mind az egy évvel korábbi szinthez képest. A régiót, illetve a megyét jellemző munkanélküliségi arány a legkedvezőtlenebb az országban.

A munkanélküliek számának emelkedése kisebb-nagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén megye csaknem valamennyi körzetét érintette – jelzi a megyei munkaügyi központ közleménye.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik