Belföld

Medgyessy: kemény takarékosság szükséges

A jövő évben reálértéken növekednek a költségvetési kiadások és jelentős fejlesztések kezdődnek, ezért "nem reális" megszorításokról beszélni - mondta Medgyessy Péter a Klubrádiónak adott interjújában hétfőn.

“Ilyen esetben megszorításokról beszélni nem reális; azt lehet mondani, hogy nagyon kemény takarékosságra lesz szükség” – fogalmazott. Szavai szerint a takarékosság az állam kötelessége és egyúttal “polgári erény is”.

Hangsúlyozta, ez a kormány szeretne néhány olyan maradandó alkotást létrehozni, amelyik az ország számára jó és további esélyeket nyit. Példaként az autópályák építését, a fővárosi 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítését említette.

“A jövő évben is 3 százalékos növekedés lesz” – mondta a kormányfő, aki az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét. Arra a kérdésre, hogy miért nem vesz fel a kormány hitelt, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, s ő el akarja kerülni az ország eladósodását.

Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. “Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön” – jelentette ki. Egy kérdés kapcsán szólt arról, hogy a kormány a következő hónapokban megtárgyalja a MÁV korszerűsítésének koncepcióját.

“Áldozni kellene arra, hogy a vasutat fejlesszük, hogy korszerű, gyors és tiszta legyen a vasút” – közölte, hozzátéve: ennek meg kell találni az ellentételét.


 

Ajánlott videó