Belföld

Hatalmas robbanás az ENSZ bagdadi központjában

Robbanás történt az ENSZ bagdadi missziójának központjában - írja a BBC. Az első hírek szerint számos sérültje és 13 halottja van a katasztrófának.



Elkapták Szaddám helyettesét 

A korábbi iraki alelnököt, Taha Jasszin Ramadant hétfőn kurd fegyveresek fogták el Moszul városában, Észak-Irakban. A kurdok később átadták Ramadant az amerikai hadseregnek. Az egykori alelnök szerepelt az USA által leginkább keresett iraki vezetők 50-es “toplistáján”, és az iraki kurdok, illetve siíták elnyomásával is vádolták korábban. Az amerikai elnök, George W. Bush üdvözölte Ramadan elfogását.

Az ENSZ különleges megbízottja, Sergio Vieira de Mello ugyancsak megsérült az incidens során. A halottak számát a legfrissebb hírek tizenháromra becsülik. A mentéssel foglalkozók megpróbálják kiszabadítani az ENSZ képviselőjét, de Mellót, aki az első feltételezések szerint a támadás célpontja volt, miután a bomba éppen az ő ablaka alatt robbant. A BBC szerint a robbanás rendkívül komoly károkat okozott az ENSZ épületében, szinte részekre szaggatta az építményt. Az amerikai katonai szóvivő szerint a robbanást egy autóban vagy teherautóban elrejtett bomba okozta. Az USA nem zárja ki, hogy öngyilkos akcióról van szó.


Az épületben – amelyet egy szállodából alakítottak át – több százan dolgoztak. A német Der Spiegel szerint akár háromszázan is lehettek az átalakított szállodában. A robbanás munkaidőben történt, és az épületben különösen sokan tartózkodtak, miután éppen sajtótájékoztatóra készültek az ENSZ munkatársai.


Fred Eckhard, az ENSZ főtitkárának, Kofi Annannak a szóvivője tragédiának nevezte eseményt, nem csupán személyes okokból, hanem az egész ENSZ misszió szempontjából és politikailag is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik