Belföld

1,9 százalékos infláció, csökkenő ipari termelés az euróövezetben

Az euróövezetben júliusban 1,9 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-infláció - közölték az EU statisztikai hivatalában csütörtökön végleges adatként. Az ipari termelés júniusban 0,1 százalékkal csökkent az euróövezetben májushoz képest.

A július végén közölt előzetes becslés ugyancsak 1,9 százalékra szólt. A fogyasztói árak havi csökkenése 0,2 százalékos volt. Az elemzők 2,0 százalékos tizenkét havi inflációt és 0,2 százalékos havi deflációt vártak júliusról.

Júniusban 2,0 százalékos, májusban 1,9 százalékos, áprilisban 2,1 százalékos, márciusban és februárban 2,4 százalékos, januárban 2,1 százalékos, tavaly decemberben 2,3 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-emelkedés átlagosan az euróövezetben.

Júniusban csökkent az euróövezet ipari termelése

Az euróövezetben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest, és 1,6 százalékkal maradt el a tavaly júniusit – közölték kedden az EU statisztikai hivatalában.

Az euróövezeti ipar termelése – az építőipar nélkül -májusban 1,3 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Áprilisban 0,7 százalékkal nőtt, márciusban stagnált, februárban 2,1 százalékkal nőtt, januárban 1,2 százalékkal nőtt, tavaly decemberben 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés, rendre az egy évvel azelőttihez képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik