Belföld

Ötmilliárd forint az EU-választásra

Pártnépszerűségi teszt, csekély részvételi arány mellett – a szakértők szerint a jogosultak legfeljebb harminc százaléka vesz majd részt a 2004-es európai parlamenti választáson. A kormány múlt szerdai ülésén ötmilliárd forintos keretet állapított meg a jövő júniusi voksolás lebonyolítására - olvasható a Népszabadságban.

Januártól össze kell kapcsolni a népesség-nyilvántartást a tartózkodási és a bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldiek nyilvántartásával, mert az uniós szavazáson az EU-tagállamok Magyarországon élő polgárai számára is biztosítani kell a voksolás lehetőségét.

Ki kell építeni azt a szavazógépes informatikai rendszert is, amelyre a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok választójogának biztosításához lesz szükség. A kormány döntése alapján erre mintegy egymilliárd jut majd. A kabinet határozott arról is, hogy ha a parlament mégsem a szavazógépes rendszert támogatja majd, hanem a külképviseleteken szavazatszámláló bizottságokat kell felállítani, a választás költségvetése csak 4,3 milliárd forint, és ebből háromszázmillió fordítható a bizottságok kiküldésére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik