Belföld

Recesszióra utaló jeleket mutat a svájci gazdaság

Az idén a svájci gazdaság kibocsátása csökken a múlt évihez képest - jósolja az ország illetékes kormányzati szervezete. Az ország eszerint - tíz év óta első ízben - recesszióba kerülhet, állapítják meg a sajtójelentések.

A visszaesés oka elsősorban a német és olasz gazdaság recessziója, mivel Svájc ezen két államba irányuló exportja csaknem a svájci GDP felét adja.

Az idei svájci visszaesés mértéke a berni kormányhoz tartozó SECO csoport szerint 0,3 százalék körül alakul majd. Eddig a kormányzat zéró növekedést jósolt, visszaesést nem. Egyes svájci elemzők szerint a csupán 0,3 százalékos GDP-csökkenés is optimistának bizonyulhat, mivel a Svájci számára meghatározó eurózóna is az idén stagnálást jelez. Ennek megfelelően a jövő évre Svájcban tervezett 1,6 százalékos növekedést is vissza kell fogni: a kormányzat már csak 1,5 százalékról beszél. Az ország gazdasági növekedése gyakorlatilag az eurózóna fejlődésétől függ.

Valószínű a munkanélküliség rátájának további növekedése is, a júliusban mért 3,8 százalékról, s jövőre a kormányzat már 4 százalékos arányra számít, a szezonális hatások figyelembevétele nélkül.

A svájci frank az elmúlt másfél évben csaknem ötödével erősödött az amerikai dollárhoz képest, közel hasonló arányban az euró árfolyamához viszonyítva. Mindez az exportot Svájc számára jócskán megdrágította és drágítja jelenleg is. Májusban a SECO 1,4 százalékos idei exportnövekedést jövendölt, most azonban már 0,3 százalékos ez évi visszaesését jósolja, miközben az import is 0,7 százalékkal eshet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik