Belföld

Reagálások az MNB inflációs előrejelzésére – PM, Fidesz

A Pénzügyminisztérium támogatja a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáját, mivel annak sikeressége a kormány által nemrég elfogadott középtávú gazdaságpolitikai program teljesítésének egyik sarokköve. A pénzügyi tárca előrejelzése ugyanakkor a jegybank inflációs jelentésében foglaltaktól eltérő becsléseket tartalmaz a fogyasztói árindex alakulására: a minisztérium 2003-ra 4,8-5 százalékos, jövőre 5 százalék körüli éves átlagos inflációt vár. Az eltérés elsősorban módszertani különbségekből adódik.

A Magyar Nemzeti Bank által előrejelzett idei és jövő évi inflációs növekedés, valamint a magyar gazdaság kedvezőtlen mutatói még inkább bizonyítják a kormány gazdaságpolitikájának kudarcát és az általa meghirdetett célok tarthatatlanságát – írja a Fidesz gazdasági kabinetje a FigyelőNethez eljuttatott közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett rognózisában 2004-re egy százalékponttal magasabb, 6,5 százalékos inflációt jelez előre, mint a kormány. Ha a hamarosan kezdődő bértárgyalásoknál a kormány inflációs előrejelzését veszik alapul, akkor ? a miniszterelnök és a pénzügyminiszter ígéreteivel ellentétben – az nem csupán a reálbérek befagyasztásához, hanem reálbér-csökkenéshez vezet – folytatódik a Fidesz-közlemény.

Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja arra kéri a kormányt, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folytatott bértárgyalásoknál a jegybank előrejelzését is vegyék számításba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik