Belföld

Növeli söripari érdekeltésgét az Oetker

Az Oetker élelmiszerkereskedelmi konszern teljes egészében tulajdonába veszi a jelenleg a Radeberger Gruppe AG sörgyárakat, melynek jelenleg 95,64 százalékos részesedése felett rendelkezik.

A kisebbségi részvényesek 945,32 eurós törzs- és elsőbbségi részvény árfolyamon lesznek kiváltva. A döntés a szeptember 25.-re összehívott rendkívüli részvényesi közgyűlésen várható.

Az Oetker söripari leányvállalata a harmadik legnagyobb német sörgyár a Holsten és az Interbrew Deutschland (Diebels, Becks, Gilde) után. A Radeberger (Clausthaler, Schöfferhofer) szembet vetett a sorban a negyedik legnagyobbra a HypoVereinsbank többségi tulajdonában lévő Brau und Brunnen sörgyárra. A tárgyalások azonban még kezdeti fázisban tartanak.

A Radeberger az egyetlen tőzsdén jegyzett lányvállalata az Oetker csoportnak, amit az egyáltalán nem tekint előnyösnek. A tőzsdén jegyzett cégek gazdálkodását érintő kérdésekben a részvényesi közgyűlésnek kell döntenie, ami csak szigorú időrendi szabályok betartásával hívható össze. Nem jegyzett részvénytársaságok esetében ilyen korlátozásokkal nem kell számolni. A Radeberger csoport 2002-ben 6,5 százalékkal 904 millió euróra emelte forgalmát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik