Belföld

Kiszabadultak a szaharai túszok

A ZDF német televíziós állomás vasárnap este saját értesülésre hivatkozva azt jelentette, hogy Maliban kiszabadult fogságából a Szaharában tavasszal eltűnt európai turisták második csoportja is: kilenc német, négy svájci és egy holland.

“Bár az értesülést végérvényesen nem erősítették meg, abból indulhatunk ki, hogy a túszok a szabadulás útján vannak” – közölte a közszolgálati televíziós csatornán Elmar Thevesen terrorista ügyekben jártas szakértő.

Később a televíziós csatorna teletext szolgálata azt közölte, hogy a mali hatóságok megerősítették a ZDF információját, és hogy a mali-algériai határ közelében fekvő Tessalitban kiszabadult foglyok a körülményekhez képest jól vannak.

Márciusban és áprilisban több hullámban arról érkeztek hírek Algériából, hogy európai turisták tűntek el a Szahara algériai részén. Számuk május elejére 32-re dagadt: 16 német, tíz osztrák, négy svájci, egy-egy holland és svéd volt közöttük.

Május közepén Illizi településtől nyugatra a 32 túsz közül tizenhét kiszabadult. A túsztartókat az algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) embereivel azonosították. A GSPC állítólag az al-Kaida terrorista szervezettel is kapcsolatban áll, emberei az al-Kaida afganisztáni kiképző táborait is megjárták.

Az első túszszabadulás után tíz német, négy svájci és egy holland maradt fogságban, de egyikük, a 46 éves Michaela Spitzer nem bírta a megpróbáltatásokat, s június végén meghalt.

Időközben a túsztartók foglyaikkal együtt Algériából Mali északi részébe vonultak át, ahol nomád törzsi vezetők, valamint a mali vezetés bevonásával bonyolult, de részleteiben nem ismert alkudozások folytak. A ZDF vasárnap esti híradásában váltságdíjról is szó volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik