Belföld

Jóváhagyták a Jukosz-Szibnyeft fúziót

Az orosz monopóliumellenes minisztérium véglegesen jóváhagyta, hogy a második legnagyobb orosz olajtársaság, a Jukosz felvásárolja riválisát, az ötödik Szibnyeftet - írja a Napi Gazdaság.

A tárca nem kötelezte a létrejövő vállalatot vagyonelemek eladására, de előírta, hogy finomítóit más termelők rendelkezésére kell bocsátania, emellett fenntartotta a jogot, hogy később szabályozza, mit kell tennie a csoportnak azokban a régiókban, ahol a piac több mint 65 százalékát uralja.

A Jukosz az áprilisban bejelentett és idén lezárni tervezett ügylet keretében 3 milliárd dollárt fizet készpénzben a Szibnyeft 20 százalékáért, majd a többségi tulajdonhoz részvénycserével jut hozzá. A mintegy 14 milliárd dolláros akvizíció nyomán létrejövő JukoszSzibnyeft piaci értéke 36 milliárd dollár, éves árbevétele 15 milliárd dollár, napi kitermelése mintegy 2,3 millió hordó lesz, ami a teljes orosz kibocsátás több mint egynegyede. Ezzel a világ negyedik legnagyobb olajcégévé válik.

Az eddigi legnagyobb orosz vállalati egyesülés nyomán létrejövő csoport vezérigazgatói posztját várhatóan a Jukosz elnöke, Mihail Hodorkovszkij tölti be, az elnök pedig Eugen Svidler, a Szibnyeft elnöke lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik