Belföld

Erősíti a Swiss légitársaságot a fúzió híre

A svájc Swiss légitársaság részvénye lendületes emelkedésbe kezdett hétfőn Lufthansa által tervezett átvétel hírére.

A Lufthansa szóvivője nem kommentálta az értesüléseket. A British Airways szóvivője viszont cáfolta azokat piacon forgó a híreket, melyek szerint egy viszonylag nagyobb részesedést tervezne szerezni a svájci társaságokban. A Swiss főnixként támadt fel 2001-ben elődje, a csődbe jutott Swissair hamvaiból.

A Swiss részvénye az idén már több mint 40 százalékot veszített a légiközlekedési iparágat sújtó válság miatt a jövőjével kapcsolatban felmerült aggodalmak miatt. Hétfőn a korai kereskedési órákban részvénye közel kilenc százalékkal emelkedve 13 svájci frank felett forgott.

A Swiss működése fenntartásához 2004-ig 500 millió frank forgóeszközt igényelne. Legnagyobb részvényesei, a svájci állam, az UBS, a Credit Suisse bankok, valamint egyes svájci vállalatok már megelégelték támogatását és nem hajlandóak további tőkejuttatásban részesíteni.

A Swiss jelenleg egyes becslések szerint napi kétmillió frank veszteséget termel. Ennek csökkentése érdekében fokozatosan állítja le járatait és bocsátja el dolgozóinak egy részét. A társaság kedden teszi közzé időközi eredmény beszámolóját, melyben kitér rövid távú szanálási tervének a részleteire is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik