Belföld

2005-ig nem lesz új Windows XP szervizcsomag

Nagyobb felelősséget hárít a szoftveróriás a felhasználókra a javítóprogramok és frissítések telepítése terén, miután második Windows XP szervizcsomagját nem szándékozza közzétenni a jövő év második fele előtt.

A szervizcsomagok tartalmazzák az összes biztonsági frissítést és illesztőprogram kiegészítést, amelyek a termék forgalomba hozatala vagy az előző szervizcsomag óta nyilvánosságra kerültek.

A Windows XP hivatalosan 2001 októberében került piacra. A Service Pack 1 nem egészen egy évre rá, 2002. szeptember 4-én került forgalomba. Hiába derült fény azóta több súlyos biztonsági sebezhetőségre, a Microsoft két éves szünetet tart a két szervizcsomag között, mert a másodikat csak 2004 harmadik negyedévére tervezik, derül ki a cég pénteki online közleményéből.

„Ez bizony elég hosszú időnek tűnik, annak fényében, ami a héten a Blaster miatt történt, és hogy máris hány javítóprogram van forgalomban az XP-hez”, fogalmaz Michael Cherry, a Directions on Microsoft vezető elemzője. De „meglepőnek” találja a Microsoft döntését a Jupiter Research vezető elemzője, Joe Wilcox is. Sok felhasználó azért szereti megvárni a szervizcsomagokat, mert az a külön-külön közzétett javítóprogramoknál megbízhatóbbak, mivel alaposabban tesztelik őket.

A javítóprogramokból többet is vissza kellett a szoftveróriásnak vonnia, mert a javítás mellett újabb problémákat okozott a felhasználók gépeiben. Azonban Wilcox szerint a kései újabb szervizcsomag nem tragédia, mert a felhasználóknak csupán jobban oda kell figyelnie a Microsoft közleményeire, hogy időben letöltse a biztonsági réseket befoltozó programokat és frissítéseket. A cég „Windows Service Pack Road Map” weboldalán olvasható ezen kívül az is, hogy a Windows Server 2003 első szervizcsomagja 2004 első negyedévére várható, vagyis közel egy évvel a termék megjelenése után várható. Nincs viszont adat a Windows 2000 újabb szervizcsomagjáról. A Windows NT Workstation és az NT Server 4 pedig nem kap több szervizcsomagot.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik