Belföld

Mobilinternet a telefonon – megbízhatóbban

A mobilcégek szolgáltatásait igénybe véve vezetékes hálózat híján is e-mailezhetnek vagy internetezhetnek a felhasználók.

Az üzleti teendők gyakran nyaralás közben is utolérik az embert, ám az internetes infrastruktúrától távol – vidéken, a hegyekben, vagy a tengerparton – legfeljebb mobiltelefonon lehet munka ügyében intézkedni. És bár a legújabb készülékekkel már böngészhetnek a belső hálózatukon, vagy e-mailezhetnek is a felhasználók, e készülékek komoly munkavégzésre általában nem igazán alkalmasak. A Microsoft Word alapú szövegek, szerződések, vagy Excel táblázatok igazából csak számítógépen olvashatók és szerkeszthetők, így az üzleti ügyekben leginkább mobiltelefonnal összekapcsolt notebookos – vagy egyéb hordozható számítógépes – internetes kapcsolat segíthet.

Kapcsolódás kétféle technológiával


Mobilinternet a telefonon – megbízhatóbban 1

A világháló elérésére ma már szinte az összes készülék alkalmas, mert a WAP lehetőségen kívül általában infravörös porttal, vagy a hozzájuk mellékelt csomagban adatkábellel is ellátják azokat. A telefonok így a notebookhoz (vagy kézi számítógéphez) csatlakoztatva modemként funkcionálhatnak. Ugyanezt a célt szolgálják a számítógép megfelelő csatlakozójába (PCMCI) illeszthető kártyatelefonok is. Ezek az antennával ellátott GSM, vagy GPRS kapcsolat létrehozására fejlesztett kártyák (Vodafone Connect Card, a Pannon GSM és a Westel kártyatelefonjai) ugyan kiváltják a telefonok csatlakoztatásának kissé időigényes műveletét, viszont több tízezer forintos áruk okán alaposan meg is drágítják az internetezést.

 A mobilinternetezés néhány eszköze

MOBILTELEFONON
• Adatkábellel
• Infravörös adatátvitellel
• Bluetooth rádiós adatátvitellel
KÁRTYATELEFONON
• A Westel és a Pannon hálózatán Nokia CardPhone és Ericsson GC25 CardPhone
segítségével
• A Vodafone hálózatán Mobile Connect Cardot igénybe véve
KOMMUNIKÁTORRAL
• Nokia 9110 és 9210 segítségével
• Ericsson R380-as modellt használva

A webezésre jelenleg rendelkezésre álló két technológia a hagyományos feltárcsázós (áramkörkapcsolt) és az állandóan rendelkezésre álló kábeles, vagy ADSL kapcsolat analógiája. Az egyszerűbb, és már évek óta létező áramkörkapcsolt megoldásban a felhasználó a szolgáltató által megadott behívószámot hívja fel, és gyakorlatilag percdíjért internetezik. Eközben a bejövő hívásokat nem képes fogadni – a hívó foglalt jelzést hall, vagy hangpostán hagyhat üzenetet -, az sms-ek viszont megérkeznek.

A GSM alapú mobilinternet alkalmazásának jelenleg bosszantó hátránya, hogy a telefonon bonyolított adatforgalom megakadhat. A hálózatok ugyanis elsőbbséget biztosítanak a beszédforgalom számára, és amennyiben a telefonnal éppen kapcsolatban álló cellára más felhasználók is csatlakoznak, akkor az erőforrások beszűkülnek, a rendszer cellaváltást kezdeményez és új bázisállomásra tereli a kommunikációt – ez azonban adatforgalom esetén egyet jelent a kapcsolat megszakadásával.

Visszafogott sebességgel

A felhasználók számára kényelmesebb csomagkapcsolt GPRS csatlakozás jóval stabilabb, ráadásul van lehetőség a hívások fogadására is: a beszédforgalomnak online állapotban sincs akadálya, igaz, csak akkor, amikor az élő kapcsolat közben éppen szünetel az adatforgalom. A ma hozzáférhető GPRS a gyakorlatban mindazonáltal még nem képes a vezetékes kapcsolt vonalon elérhető internetezési minőség megvalósítására. A sebesség a modemen keresztülinek – a hálózat terheltségétől függően – általában a fele.

A GPRS kapcsolat esetén a felhasználó – szolgáltatótól függően – vagy fix havi díjat, vagy a lebonyolított adatforgalom után fizet. Egyébiránt a mobilszolgáltatók előfizetéses ügyfelei általában kevesebbet fizetnek a webes kapcsolatért, s így jobban járnak kártyás társaiknál. Míg a prepaid kártyák birtokosai legfeljebb wapolhatnak, a megfelelő előfizetéssel rendelkezők a vezetékeshez hasonló módon akár telefonjukhoz csatlakoztatott számítógéppel is böngészhetnek.

A teljes cikk az augusztus 14-én megjelent Figyelőben olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik