Belföld

Referendum előtt: vesztésre áll a svéd euró

Pontosan egy hónappal a svédországi euróreferendum előtt a közös valuta ellenzői tartják stabil többségüket.

A legutóbbi TEMOS-közvélemény-kutatás – amit a két vezető svéd újság, a Dagens Nyheter és a Sydsvenska Dagbladet rendelt meg – azt az eredményt hozta, hogy a nem oldal 49-százalékra számíthat az európártiak 35 százalékával szemben. Ez nagyon hasonló a júniusi adathoz, amikor 51:35 volt az arány.


A legfigyelemreméltóbb változás az, hogy megnőtt az euró támogatottsága a nők között (24-ről 30 százalékra), ezzel egyidejűleg a férfiaknál megfordult a trend, 46 százalékról 41 százalékra csökkent a támogatottság. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen: a 30 évesnél fiatalabbak körében szintén visszájára fordult az eddigi tendencia: az euró híveinek bázisa erősödött, 31 százalékról 37 százalékra. (Igaz, a többi korcsoportnál csökkenés tapasztalható.)


A szintén most közzétett Gallup-kutatási eredmények szerint 10 százalékpontos a különbség az euró-ellenzők javára, az arány 45:35 százalék.

Az euró hívei csak abban bízhatnak, hogy a közvélemény-kutatások adatai szerint a szavazók mintegy 20 százaléka még nem döntötte el, miként voksol.

A svéd euróreferendum szeptember 14-én lesz, s kimenetele jelentősen befolyásolja majd az eurózónán kívül maradt másik két EU-tagállam, Dánia és Nagy-Britannia közvéleményét is.

Ajánlott videó