Belföld

A perek háromnegyedét megnyerte az APEH 2002-ben

A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárás keretében összesen 228 esetben hozott határozatot az adóhivatallal kapcsolatban 2002-ben, amelyeknek háromnegyede megerősítette az adóhatóság döntését - áll az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tavalyi évről készített tájékoztatójában.

Az adóhivatal 8 ügyben vesztett pert, míg 21 esetben újeljárást rendelt el a Legfelsőbb Bíróság. Közigazgatási jogkörben okozott kár megtérítése miatt 23 esetben indítottak pert a hivatal ellen tavaly. A jogerősen lezárult 18 esetben a bíróság a kereseteket elutasította. Az adóhivatal tájékoztatása szerint tavaly összesen 1.066 esetben 1.589 személy ellen kezdeményeztek büntető feljelentést. A feljelentések 9,3 milliárd forint vitatott összegre vonatkoztak, ami 17 százalékkal magasabb a 2001-évinél.

Alapvetően a csalásokkal és adócsalásokkal kapcsolatos feljelentések keretében vitatott érték növekedett. Jelentősen emelkedett még a számviteli fegyelem, valamint a járulékfizetési kötelezettség megsértése miatt perelt összeg is. Az adó- és járulékigazgatási ügyekben elsőfokú határozat több mint félmillió született tavaly. Ezekre valamivel több, mint 11 ezer fellebbezés érkezett. A másodfokú eljárások száma 10,5 ezer volt 2002-ben, amelyek 83 százalékban hagyták helyben az elsőfokú határozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik