Belföld

Magyarországi bankalapítást fontolgat az olasz Banca IFIS

A napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nyilvántartásba vette a velencei székhelyű Banca IFIS S.P. magyarországi képviseletét.

A képviselet jelenleg piackutatást végez Magyarországon és magyarországi bank vagy bankfiók nyitását is fontolgatja – mondta az Econewsnak Péter Tünde, a Banca IFIS S.P.
magyarországi képviseletének vezetője.

A Banca IFIS S.P.A. képviseletének elődjét, az IFIS kereskedelmi képviseletet 1999. novemberében jegyezte be a Cégbíróság. A faktorálásra specializálódott Banca IFIS S.P.A 2002. január elsejétől működik bankként, ennek következménye a kereskedelmi képviselet bankképviseletté alakítása – mondta Péter Tünde. A magyarországi képviselet egyelőre piackutatást végez az anyabank számára, és ennek függvényében dől majd el, hogy bankot alapít, bankfiókot nyit vagy faktorcéget hoz létre az olaszországi bank Magyarországon.

A Banca IFIS S.P.A. Olaszországban 8 fiókkal rendelkezik, egyebek mellett Rómában, Nápolyban, Torinóban és Milánóban. A magyarországi bankképviselet mellett Bukarestben is rendelkezik képviselettel. A faktorálásra specializálódott bank az egyik legnagyobb ilyen pénzintézet Olaszországban, tagja a faktorcégek nemzetközi szervezetének, a Factors Chain Internationalnak (FCI).

A faktorálás széles értelemben az ügyfél számláinak megvásárlását és a beszedésért való felelősségvállalást jelenti. A világ faktorált számlaforgalma 2001-ben 648,175 milliárd dollárt ért el, ennek legnagyobb része – 66 százaléka – Európában realizálódott. A szakemberek szerint a közeli években Kelet-Közép-Európában a faktoringpiac igen gyors és erőteljes növekedése várható. A magyarországi faktorált forgalom 2001-ben 491 millió dollár volt, a szakértők szerint ez az összeg többszörösére nőhet a következő években.





 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik