Belföld

Leállt az amerikai autóipar az áramszünet miatt

A csütörtöki áramszünet várhatóan jókora veszteségeket okoz az Észak-Amerika közepén, Detroitban székelő autóipari társaságoknak. Michigan állam illetékesei csütörtök este még úgy vélekedtek, hogy egyes területeken ugyan visszaállt már az áramszolgáltatás, de teljes áramellátás csak a hétvége vége felé várható.

“Az érintett területek mindegyikén vannak gyáraink, egyelőre a kárfelmérés folyik” – mondta a Reutersnek Pat Morrissey, a General Motors szóvivője. Ed Lewis, a Ford Motor szóvivője szerint a Ford Észak-Amerikában levő 44 üzeme közül 23 leállt az áramszünet következtében. Debra Nelson, a Chrysler szóvivője közölte, hogy 13 észak-amerikai összeszerelő üzemükből kilencet érintett az áramszolgáltatás megszűnése. A szóvivő szerint néhány gyárat elővigyázatosságból állítottak le.

Az autógyárak termeléskiesése várhatóan nem okoz hiányt a kiskereskedőknél: mindhárom gyár több, mint kéthavi készletállománnyal rendelkezik saját telepein és a kereskedőknél kész autókból. Az áramszünet okozta leállás azonban a bevételekre azonnali hatással lehet, ugyanis a kieső termelést a tulajdonosok számára költséges túlórákkal lehet csak pótolni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik