Belföld

Elfogták Ázsia legkeresettebb terroristáját

A washingtoni Fehér Ház csütörtöki bejelentése szerint valahol Délkelet-Ázsiában elfogták a földrész leginkább keresettebb terroristáját, az indonéziai Hambalit, az al-Kaida muzulmán terrorszervezethez kötődő délkelet-ázsiai Jemaah Islamiyah (JI) kulcsfiguráját.

A férfit Riduan Isamuddin néven azonosították, de Hambali néven is ismert. Ő a JI hadműveleti tervezője Délkelet-Ázsiában, és ő tartja a kapcsolatot az al-Kaidával. Több ázsiai ország hatóságai is körözték. “Elfogása jelentős lépés a terrorizmus elleni globális hadjáratban, és nagy csapás az ellenségre” – jelentette ki Scott McClellan fehér házi szóvivő George Bush amerikai elnök különgépén, amely Texas államból Kaliforniába tartott.

Az amerikai vezetés egy magas rangú tisztségviselője a hírügynökségek szerint egyenesen azt mondta, hogy Hambali a világ egyik legvéreskezűbb terroristája. Emlékeztetett arra, hogy a JI követte el Bali szigetén tavaly októberben a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet, és több támadást Fülöp-szigeteki templomok ellen. Hambali az egyik fő gyanúsítottja a jakartai Marriott szálloda ellen a hó elején elkövetett robbantásos merényletnek is, és szoros kapcsolatban áll az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek állítólagos kitervelőjével, Hálid Sejk Mohameddel, akit az idén már elfogtak.

A férfinak a szeptember 11-i merényletek tervéhez is köze volt, de azt még nem tudják, hogy milyen módon. A hatóságok szerint utasítást adott egyik helyettesének, hogy malajziai lakásán 2000 januárjában szervezzen találkozókat két leendő gépeltérítő, Hálid al-Mihdar és Navaf al-Hazmi, valamint egy további magas rangú al-Kaida-tag között.

Hambali valamikor az idén egy pakisztáni al-Kaida vezetőtől kapott “egy nagy összeget egy nagyszabású terrortámadás” megszervezésére – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő. Azt nem árulta el, hogy a támadást már meghiúsították-e vagy még meg sem kísérelték elkövetni, de “a fenyegetés elhárítása végett” erről ki fogják hallgatni a kézre kerített embert.

Meg nem nevezett amerikai illetékesek szerint Riduan Isamuddin már amerikai őrizetben van egy titkos helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik