Belföld

Drágul az olaj Londonban

A londoni nemzetközi olajtőzsde péntek reggel indult napi kereskedésében a nyersolaj ára drágulást jelzett: az északi-tengeri Brent olajféleség hordónkénti ára októberi határidőre csütörtöki záró árához képest 23 centtel 29,10 dollárra emelkedett.

A fejleményt a kereskedők főként a nagy amerikai áramkimaradás számlájára írják, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok több nagy finomítója kényszerült leállni termelésével, s mindeközben a benzin és a fűtőolaj iránti kereslet igen magas szinten van. A tartalékok szintje viszont a finomított termékeknél nyolc hónap óta a legalacsonyabb – írja a Reuters.

Kiesett a termelésből a BP Ohio államban lévő napi 160 ezer hordó olajat feldolgozó finomítója, amelynek újraindulására egyelőre nincs időpont sem, továbbá áll egy 218 ezer hordós napi kapacitású finomító Louisiana államban is, és összesen kilenc atomreaktor üzemelését is felfüggesztették az áramszünet miatt.

Aggodalmat okoz, hogy a Mexikói öböl térségében újabb trópusi vihart jeleztek, amely már a hét végén elérheti Texas egyes finomítóit, azokban károkat okozhat.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik