Belföld

Szeptembertől már Irakban is lehet mobiltelefonálni

A hírek szerint szeptember elejétől indul a mobilszolgáltatás Irakban. Az MCI WorldCom munkatársától származó információk szerint az amerikai távközlési cég már befejezte a tornyok és átjátszóállomások telepítését, és a GSM alapú rendszer már túl van a teszt üzemmódon is.

– A mobilhálózat már működik, de egyelőre csak az új közigazgatás emberei és a tesztelő cégek használhatják – mondta az MCI bagdadi munkatársa az Irakban tartózkodó Peremiczky Attila újságírónak. – Terveink szerint szeptember elejétől mindenki számára hozzáférhető lesz Irakban a mobiltelefon.

Az iraki mobiltelefonokkal csak helyi hívások kezdeményezhetők majd, a külföldre irányuló beszélgetésekhez az Egyesült Államokban is használatos hívókártyát kell vásároljanak a felhasználók.

A szolgáltatáshoz a sim kártya és a készülék együttes ára 200 dollár, a sim kártya ára 65 dollár lesz. Irakban korábban nem működött GSM szolgáltatás. Észak-Irakban, a többségében kurdok lakta északi repülés-tilalmi övezetben ugyan használható volt mobiltelefon, de csupán a török GSM szolgáltatók hatóterületén.

Bagdadban és más iraki nagyvárosokban jelenleg csupán műholdas kommunikáción alapuló telefonok használhatók, de a viszonylag magas – kb. 1 USD/ perc – költségek miatt a rendszer nem terjedt el.

Az iraki fővárosban tevékenykedő műholdas telefonnal rendelkező, mozgó telefonközpontok tulajdonosai számára a szeptemberben induló GSM szolgáltatás komoly veszteségeket okozhat, bár véleményük szerint a viszonylag magas árak miatt egyelőre csupán kevesen vásárolják majd az MCI készülékeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik