Belföld

Románia – 19 ezer vasutast akarnak elbocsátani

A tagdíjfizetők számának drámai csökkentésére ébredt vasúti szakszervezetek azzal vádolják a kormányt, hogy az nem másokból áll, mint „az IMF nyomására döntéseket hozó gyilkosokból" - írja az evenimentul Zilei nevű román lap.

Az IMF-fel aláírt kiegészítő szándéklevél alapján szeptember második feléig körülbelül 19 ezer vasúti alkalmazottnak kell más munkát találnia. A Valutaalap tisztségviselői azzal indokolták követelésüket, hogy indokolatlanul nőttek a bérek és mesterségesen tartanak életben olyan ágazatokat, melyek többet fogyasztanak, mint amennyit termelnek.

Ezt a véleményt a kormány képviselői is osztják, akik tudatában vannak annak, hogy a költségvetés már képtelen fedezni a gazdaságban jelentkező veszteségeket. A CFR (Căile Ferate Române – Román Vasúttársaság) szakszervezetesei nekirontottak Mihai Tănăsescu pénzügyminiszternek.

„Több kilométernyi használaton kívüli vasúti szakasz van, amely forrásokat emészt fel” – mondta Tănăsescu. A pénzügyek felelőse ezt a bejelentését IMF-es főtárgyalóként tette, de a döntés a kormány által magára vállalt politikai jellegű. Valamivel könnyebb volt a helyzet a bányaipari elbocsájtásokkal, mely szintén szerepel az IMF-fel kötött megállapodásban. Több mint hatezer bányászt bocsátottak el, nem túl jelentős szociális zavargásokkal. Amennyiben október 8-ig, amikor az IMF igazgatótanácsa megtárgyalja a kiegészítő szándéklevelet, a Năstase-kormány nem teljesíti ígéreteit, az IMF-fel kötött hitelmegállapodás kudarcba fullad és azzal egyidejűleg Románia gazdasági hitele is.


Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik