Belföld

A Linamar Hungary nyeresége 274,95 millió forint

A Linamar Hungary Rt. 274,95 millió forint nyereséget ért el az idén az első félévben, ami közel duplája az egy évvel korábbi 139,65 millió forintos mérleg szerinti eredménynek.

A társaság a nemzetközi számviteli elvek (IAS) szerint készített, nem auditált gyorsjelentését csütörtökön tette közzé. A Linamar első féléves eredményét az elemzők 224 millió forintra várták. A társaság árbevétele 31 százalékkal 10,61 milliárd forintra emelkedett egy év alatt.


Jelentősen 34,5 százalékkal nőttek az autóipari részegységek értékesítéséből származó bevételek, a mezőgazdasági gépgyártás árbevétele 23,8 százalékkal lett magasabb.

A Linamar árbevételének 68,7 százalékát adja az autóipar. Az értékesítés önköltsége 28 százalékkal 8,98 milliárd forintra emelkedett a tavalyi első félévhez képest. A nettó eredmény növekedés elérésében a legnagyobb szerepe az értékesítési önköltség árbevételnél kisebb mértékű növekedésének volt a jelentés szerint.

A Linamar üzleti tevékenységének eredménye 860 millió forint lett, ami háromszorosa az egy évvel korábbinak. Az idén az első félévben 329 millió forint árfolyamveszteséget szenvedett el a Linamar, szemben az egy évvel korábbi 59 millió forintos árfolyamnyereséggel. Az ez évi veszteségben az euró alapú hiteleken elszenvedett 511 millió forintos veszteség játszott döntő szerepet.

A Linamar saját tőkéje egy év alatt 3,5 százalékkal 9,8 milliárd forintra nőtt, míg az alaptőke 801,6 millió forint maradt. A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, az augusztus 12-i utolsó záró ár 1350 forint lett. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb tőzsdei árfolyama 1468 forint, a legalacsonyabb 900 forint volt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik