Belföld

A gyárbezárások ellenére nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt évben

Több mint 97 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a kormányváltás óta, a mintegy 40 ezres csoportos létszámleépítés és további 50 ezres munkahely-megszűnés ellenére - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A miniszter elmondta: ez úgy lehetséges, hogy ebben az időszakban 180-190 ezer új munkahely létesült. Megemlítette: közben a munkanélküliek száma csaknem 9 ezerrel mérséklődött a múlt év májusihoz képest, az inaktívak száma 100 ezres nagyságrenddel csökkent, a gazdaságilag aktívak száma pedig csaknem 90 ezerrel nőtt.

A létszámleépítések egyrészt a piaci helyzet változásával magyarázhatók, másrészt a betanított munkásokat igénylő állások helyett egyre inkább a magasabb képzettségre építő tevékenységeket telepítenek Magyarországra a cégek – mutatott rá a miniszter.

Országosan lényegesen több új munkahely létesült, mint amennyi megszűnt, a gyárbezárások, létszámleépítések ugyanakkor egyes régiókban feszültségeket jelentenek. A tárca ezért az általános foglalkoztatás-ösztönző programokon kívül ezekben a térségekben külön segítséget kíván nyújtani.

A miniszter hangsúlyozta: Vas megyében például a 500 millió forintos miniszteri keretből finanszíroznak egy komplex programot. Körmend, Vasvár, Szentgotthárd térségében járulnak majd hozzá az elhelyezkedési lehetőségek javításához. Az októberben induló és 2005-ig tartó komplex program keretében elősegítik új munkahelyek, vállalkozások létrejöttét, a meglévő munkahelyek fenntartását, munkaerő-piaci képzéseket indítanak, foglalkoztatási támogatásokat információkat nyújtanak, különféle szolgáltatásokat biztosítanak.

A miniszter szólt arról is, hogy új eszköz július 1-jétől országosan az álláskeresést ösztönző juttatás. Ezt a segítséget a járadékfolyósítási időszakot kimerítő regisztrált munkanélküliek vehetik igénybe annak érdekében, hogy aktívan vegyenek részt továbbra is az álláskeresésben, illetve fenntartsák kapcsolatukat a munkaügyi intézménnyel.

A juttatás az öregségi nyugdíjminimum 85 százaléka, azaz jelenleg 18.530 forint. A munkanélküliek ezt a jutatást általában fél évig vehetik igénybe, a 45 év felettiek viszont háromnegyed évig, mivel esetükben nehezebb az elhelyezkedés. A júliusi adatok szerint eddig már csaknem 440 munkanélkülinek állapították meg ezt a juttatást, a benyújtott kérelmek száma pedig csaknem 970.

A juttatás egyik feltétele, hogy a munkanélküli álláskeresési megállapodást kössön a munkaügyi kirendeltséggel. Ilyen megállapodást már 6.500-an kötöttek a munkaügyi intézményrendszerrel – mutatott rá Burány Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik