Belföld

Gombamódra szaporodnak a borkimérések

Az önkormányzatok által kiadott termelői borkimérési engedélyek száma 2002 végén 16,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-t.

Tavaly december végén a KSH kimutatása szerint 1960 önkormányzati engedéllyel rendelkező termelői borkimérés volt az országban. Ez 279-cel haladta meg az egy évvel korábbit.

A borkimérések több mint felét őstermelők, egyharmadát pedig egyéni vállalkozók üzemeltették. A KSH adatai szerint napjainkban országos átlagban 100 hektár szőlőterületre 2,1 termelői borkimérés jut.

Legtöbb borkimérési engedéllyel a közép-dunántúli régióban rendelkeznek, az itteni szőlőtermelők birtokában van az összes borkimérési engedély mintegy harmada, 600 darab. Sok az engedély az észak-magyarországi régióban is, ahol 534 kimérőhely található. A termelői borkimérések alig 1 százaléka található Budapesten, 13 százaléka megyei jogú városhoz, 26 százaléka a többi városhoz, míg 61 százaléka községekhez tartozó területeken működik.

A kormány 2000 szeptemberében hozott határozatot arról, hogy a bortermelő működési engedélyt válthat ki kizárólag saját szőlőborának elvitelre történő értékesítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik