Belföld

Bizonytalanság – ki irányítja a Pannonplastot?

A Pannonplast régi és új vezérigazgatója együtt jegyzi a cég iratait, miután a cégbíróság egyelőre nem jegyezte be a legutóbbi közgyűlés határozatait.

A Pannonplast csütörtöki sajtótájékoztatóján a FigyelőNet érdeklődésére Illéssy János vezérigazgató elismerte, hogy komoly bizonytalanság van a cég vezetésében. Mint mondta, a Cégbíróság felfüggesztette a korábbi közgyűlési határozatok bejegyzését, s amennyiben ez később sem történik meg, akkor ő nem tekinthető vezérigazgatónak. A vezérigazgatót ugyanis az igazgatóság nevezi ki, ám az igazgatóság a közgyűléstől kapta a mandátumát. A bizonytalanságot úgy próbálják áthidalni, hogy a cég iratait Illéssy és a régi vezérigazgató, Fehér Erzsébet együtt jegyzi.

 Nem akarnak döntő változást

Az új menedzsment nem kíván változtatni azon, hogy a Pannonplast a műanyagiparban tevékenykedik, továbbra is a műanyagfeldolgozást tekintik a legfontosabbnak – mondta Illéssy János csütörtökön. A három fő ágazat is változatlanul fontos számukra, így a csőgyártás, a csomagolóipari tevékenységek és a fröccsöntés. A divíziókon belül azonban hangsúlyeltolódások várhatók a későbbiekben – mondta a menedzser.

Ki kicsoda – volt és lesz a Pannonplastnál?

Fehér egyébként a társaság igazgatótanácsának elnöke – feltéve, hogy a cégbíróság bejegyzi a változásokat. Amennyiben viszont nem fogadja el a bíróság a közgyűlési határozatokat, akkor Fehér Erzsébet marad a vezérigazgató – derült ki Illéssy szavaiból. Hozzátette: a menedzsment igyekszik meggyőzni a hitelező bankokat és a társaság vevőit, hogy a helyzet hamarosan rendeződik.

Illéssy bízik abban, hogy hamarosan pontot tesznek az ügy végére, mert szerinte nem lenne életszerű, ha a bíróság nem jegyezné be a változásokat. E változások lényege az volt, hogy a vezérigazgatói poszton Illéssy váltotta Fehér Erzsébetet, miután a Pannonplastban a Britton, a Kartonpack és a Pevdi Divat nevű cégek jelentős befolyást szereztek. (A Pannonplast igazgatóságának tagjai a vitatott közgyűlési határozat szerint: Fehér Erzsébet, mint elnök, Illéssy János, mint vezérigazgató, továbbá a Brittonhoz kötődő Mészáros János és Kerék Csaba, továbbá Pázmándy Gábor és Ujlaki Gábor.) Időközben egyébként a Kartonpack eladta részesedését a Brittonnak, ami nem meglepő, hiszen a Kartonpack elnöke az a Mészáros János, aki a Britton Capital magyarországi ügyvezetője.

Illéssy szerint decemberig is húzódhat a jogi huza-vona, amely a PSZÁF vizsgálata – amely a Pevdi, a Britton és a Kartonpack esetleges összehangolt befolyásszerzésének körülményeit boncolgatja – és a cégbírósági bejegyzés felfüggesztése miatt alakult ki. A vállalat számára szerinte egyébként a bizonytalanság a legrosszabb.

Profit warning

A Pannonplast csütörtökön profit warningot (figyelmeztetést) tett közzé, miszerint 2003 első félévében olyan igénycsökkenést tapasztaltak, illetve a korábban előrejelzett fellendülés olyannyira késik, hogy az rt. felülvizsgálja az éves forgalomra és működési eredményre vonatkozó előrejelzéseit.

Mindennek alapján a társaság az árbevétel várható csökkenését jelentette be (éves szinten), ami 27 milliárdos összegre való mérséklést jelent a korábbi több mint 28 milliárdhoz képest. A működési eredmény (EBIT) 1,774 milliárd forintról egymilliárdra csökken a cég szerint, és a több mint négymilliárdos (4,2-4,4 milliárdos) cash-flow (EBITDA) is csupán 3,5 milliárdra teljesülhet várakozásaik szerint.

Az éves nettó eredmény megjóslására kísérletet sem tett a menedzsment, miután a forint árfolyamváltozásai olyan bizonytalanságokat rejtenek magukban, amelyek szinte lehetetlenné teszik az előrejelzéseket.

Csökkenő bevétel, 917 milliós veszteség

A Pannonplast Rt. első félévi árbevétele 11,9 milliárd forint volt idén, ami 2002 hasonló időszakához viszonyítva 17,4 százalékos visszaesést jelent. Az idei első félévhez képest ugyanakkor 5 százalékos növekedés következett be, a menedzsment ezért nem teljesen pesszimista. Illéssy János például elmondta, hogy a fröccsöntő ágazat a harmadik negyedév végén, a negyedik negyedévben felívelhet, többek között a Moldin 2000 nevű leányvállalatuk beruházásai révén. Ez a leányvállalat a Philips tévégyártásához szállít be alkatrészeket.

A Pannonplast 917 milliós veszteségének legfőbb oka azonban pénzügyi eredetű. A cég deviza hiteleit ugyanis a forint árfolyamváltozása miatt újra kellett értékelni, és ezért 680 milliós mínusz jelent meg a könyvelésben, ez azonban nem jelent készpénz-kiadást. A Pannonplastnak egyébként idén jár le egy nagy összegű, 17,1 millió eurós devizahitele, ezt azonban a cég várakozásai szerint októberben refinanszírozni tudják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik