Belföld

3,3 milliárd forint veszteséget szenvedett el a Rába

A Rába-csoport 3,3 milliárd forint veszteséget könyvelt el az idén az első félévben, szemben az egy évvel korábbi 411 millió forintos nyereséggel.

A társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált, nem auditált gyorsjelentését csütörtökön tette közzé .

A Rába I. félévi veszteségét az elemzők 3 milliárd forint körül várták. A Rába-csoport nettó árbevétele 31,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, így 14,57 milliárd forintot tett ki. Az értékesítés közvetlen költsége 12,551 milliárd forint volt, a bruttó eredmény 2 milliárd forintra csökkent, az egy évvel korábbi 5,321 milliárd forintról.

A Rába első félévi gazdálkodását kettős negatív hatás, a járműipari recesszió és a kedvezőtlen makrogazdasági környezet határozta meg. A vállalat árbevételének többségét adó dollár forinthoz viszonyított átlagárfolyama a tavalyi év azonos időszakihoz képest 18,4 százalékkal gyengült, ami jelentős mértékben rontotta a Rába Futómű Kft. és a Rába csoport árbevételét, üzemi eredményét és költségszintjét – áll a gyorsjelentésben.

A csoport üzemi vesztesége 2,744 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 515 millió forintos veszteségről. Az adózás előtti veszteség megközelítette a 3,6 milliárd forintot szemben a tavaly azonos időszaki 508 millió forintos nyereséggel.

A Rába export árbevétele a tavaly első félévi 14 milliárd forintról mintegy 35 százalékkal, 9,124 milliárd forintra csökkent. A belföldi értékesítés a tavaly azonos időszakinak 75,3 százalékára, 5,444 milliárd forintra mérséklődött.

A futómű üzletág üzemi vesztesége az idén a második negyedévben 1,317 milliárd forint forintot tett ki, szemben az előző negyedév 1,656 milliárd forint veszteségével. Az alkatrész üzletág üzemi vesztesége a második negyedév végére 235 millió forintra nőtt az első negyedévi 102 millió forintról. A jármű üzletág üzemi vesztesége pedig 31 millió forintot tett ki, szemben az előző negyedéves 27 millió forintos veszteséggel.

Az összes konszolidált üzemi veszteség az első negyedéves 1,692 milliárd forintról 1,052 milliárd forintra csökkent a második negyedévben. A Rába az amerikai piacon a második negyedévben a megelőző negyedévhez képest minimális értékesítés növekedést ért el, de a féléves, 22,2 millió dolláros bevétel elmarad az egy évvel korábbi, 26 millió dollártól.

Az ázsiai export az első félévben alig érte el az 1 millió dollárt, az egy évvel korábbi 10,8 millió dollár után. A jelentős különbséget az Iránba történt busz-futómű szállítások elmaradásával indokolja a Rába, megjegyezve, hogy a szállítások jelentős fellendülése az idén a második félévben sem várható.

Az európai piacokon az értékesítés 1,7 százalékkal, 15,4 millió euróra nőtt. A Rába hosszú lejáratú kötelezettségei 7,3 milliárd forintra nőttek, az egy évvel korábbi 1,817 milliárd forintról. A társaság ezer forint névértékű részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 940 forinton zárták. A papírok az elmúlt egy évben 865 és 1270 forint közötti árfolyamon cseréltek gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik