Belföld

Negyvennégy év után magyar kormányfő Kínában

A Népszabadság a kormányfőhöz közeli forrásból úgy értesült, hogy Medgyessy Péter augusztus 27-én háromnapos munkalátogatásra Kínába utazik. Ismeretes, hogy a tervek szerint a vizit május végén vagy június elején történt volna, ám azt akkor a magyar miniszterelnök más irányú elfoglaltsága miatt elhalasztották.

A tárgyalások előkészítése jelenleg még zajlik. A tervek szerint a miniszterelnököt több miniszter, államtitkár és számos üzletember is elkíséri. A delegáció tagja lesz minden bizonnyal Kovács László külügy-, Lamperth Mónika belügy- és Csillag István gazdasági miniszter. Csillagnak szintén van egy elmaradt látogatása a tavaszról, amelyet akkor a Kínában terjedő atípusos tüdőgyulladás miatt mondott le.

A delegáció tagjai a tervek szerint több különböző egyezményt is aláírnak majd. Várhatóan ezek között lesz egy, a két miniszterelnök által aláírandó közös nyilatkozat, amely hosszabb távon keretet adna a két ország kapcsolatainak. Ugyancsak jelenleg készítenek elő egyezményeket a turisztikai kapcsolatokról, a szervezett bűnözés elleni öszszefogásról és a baromfiexport szabályozásáról is. Felvetődött az is, hogy Magyarország a jövőben főkonzulátust nyitna Kína legfőbb pénzügyi-kereskedelmi központjában, Sanghajban. Utoljára negyvennégy évvel ezelőtt járt magyar kormányfő Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik