Belföld

Mit rejt a postástáska? – a Fidesz korrupciót sejt

A Magyar Posta (MP) a postások biztonságnak növelésére 177 millió forintért 1.803 speciális táskát vásárol az Alsys-2000 Kft-től - közölte az MP szerdán az MTI-vel. A Fidesz nem érti, miért közbeszerzés nélkül választották ki a táskákat legyártó céget.

Az MP közleménye szerint a társaság vezetése a veszprémi tragédia után határozott a kézbesítők biztonságát szolgáló program megvalósításának felgyorsításáról.

Az MP a közbeszerzési törvény előírásainak megfelelően, a Közbeszerzési Döntőbizottság előzetes tájékoztatását követően hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytatott le, amelynek lezárásaként szerződést kötött speciális eszközök szállítására az Alsys-2000 Kft-vel. A közlemény szerint az MP 1999-től folyamatosan szerez be a kézbesítők biztonságát növelő biztonságtechnikai eszközöket az Alsys-2000 Kft-től. A cégbírósági adatok szerint az Alsys-2000 Kft. ügyvezető igazgatója Fejti György.

A Fidesz választ vár

A Magyar Posta bejelentésére reagálva a fideszes Szíjjártó Péter írásban kérdéseket intézett László Csaba pénzügyminiszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

Sajtóértesülések szerint a közbeszerzést megkerülve, meg nem hirdetett tárgyalásos eljárást írt ki a Magyar Posta Rt. a közelmúltban 1803 darab speciális biztonsági táska gyártására és szállítására.
A 178 millió forintos beruházást az Alsys 2000 Vagyonvédelmi Tervező és Szolgáltató Kft. szerezte meg, melynek ügyvezető igazgatója Fejti György, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának egykori tagja. A cég tulajdonosai között egyébiránt szerepel az a G and A Kft. is, melynek egyik felügyelőbizottsági tagja Szokai Imre, akit az elhíresült Tocsik-perben hanyag kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A beruházást megkaparintó Alsys Kft. másik tulajdonosa pedig az a BMZ Rt., melynek vezérigazgatója a Tocsik-per negyedrendű vádlottja, Bessenyei Zoltán, ügyvezetője pedig Kovács Jenő, aki 1990 és 1994 között szocialista országgyűlési képviselőként tevékenykedett.

Tisztelt Miniszter Úr!

Mindezek alapján a következő kérdéseket teszem fel Önnek:

Mi indokolta azt, hogy a Magyar Posta Rt. nem folytatott le nyilvános közbeszerzési eljárást a beruházás előtt?
Összeegyeztethetőnek tartja-e Ön az üvegzseb-programmal azt, hogy az egyik legnagyobb állami vállalat a nyilvános közbeszerzési eljárás elhagyásával dönt egy 178 millió forintos beruházás győzteséről?
Kiket hívott meg a Magyar Posta Rt. a tárgyalásos eljárásra?
Mi alapján választották ki a meghívott cégeket?
Mely cégek tettek ajánlatot?
Mi alapján választották ki a győztes céget?
Milyen referenciákkal rendelkezik az Alsys Kft. a biztonsági táskák gyártása területén?
A győztes cég egybeesik-e a legelőnyösebb árajánlatot benyújtó céggel?


Várom megtisztelő válaszát.


Budapest, 2003. augusztus 13.

Szijjártó Péter
Fidesz – Magyar Polgári Szövetség

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik