Belföld

A hitelintézeti megtakarítások 40 százalékát védi az OBA

Egymillió forintról hárommillióra nőtt a betétbiztosítás kártalanítási értékhatára az idei év elején. E törvénymódosítás eredményeképpen a teljes hitelintézeti megtakarításon belül a korábbi arány közel másfélszeresére, 40 százalékra nőtt az OBA által védett betétállomány aránya.

Az OBA 2002. évi mérlegének főösszege a tavalyihoz képest 17 százalékkal, 42 milliárd forintra növekedett. A forrás oldal szinte teljes összege saját tőke, eszközeinek pedig 87 százaléka likvid eszköz. A 2002. évi mérleg szerinti eredmény 6 milliárd forintot tett ki, amely nagyobb az előző évi eredménynél (5 milliárd forint).

Az OBA tagsága – 231 betétgyűjtési engedéllyel rendelkező hitelintézet – a díjbevallások alapján 7891 milliárd forint megtakarítás állománnyal rendelkezett. Ez mintegy 13 százalékkal haladja meg az előző év végi állományt (6966 milliárd forint).

A teljes hitelintézeti megtakarítás állomány 90 százaléka a banki (bankok és lakástakarék-pénztárak), 10 százaléka pedig a szövetkezeti szektorban (takarék- és hitelszövetkezetek) képződött. Néhány év távlatában figyelemre méltó aránynövekedés tapasztalható a szövetkezeti szektor javára: 1995-ben a szövetkezeti szektor aránya még csak 6 százalék volt. Még látványosabb a szövetkezetek térnyerése a betétek bő 10 százalékát kitevő takarékbetéteken belül: részesedésük itt meghaladta a 40 százalékot 2002 végén.

A beérkezett díjbevallások alapján megállapítható, hogy 2002 végén a hitelintézeteknél elhelyezett betét, illetve értékpapírszerű megtakarítások teljes állományának 81 százaléka tartozott a betétbiztosítás, 4 százaléka az állami garancia védőernyője alá. A fennmaradó 15 százalékot nem védte betétbiztosítás vagy állami garancia.

Az OBA elméleti kártalanítási kötelezettsége 2002. december 31-én az OBA elméleti kártalanítási kötelezettsége 2263 milliárd forint volt az akkori egymillió forintos betétbiztosítási értékhatár alapján. (Ekkora lett volna a valamennyi hazai hitelintézet egy időben történő bukása esetén kifizetendő összes kártalanítás.) 2003 elejére – a január 1-jén hatályba lépett hárommillió forintos értékhatár miatt – ez az állomány 41 százalékkal, 3186 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik