Belföld

Drágult a dollár a Fed döntése nyomán

A Fed változatlan kamatokról szóló döntése nyomán drágult a dollár az euróhoz képest. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény tartósan alacsony kamatszintet ígérő közleménye nyomán erősödnek az amerikai gazdasági fellendülés közeledésével kapcsolatos várakozások.

A dollár az euróval és a svájci frankkal szemben másfél hetes csúcsra drágult a délelőtti európai devizakereskedelemben. A Fed kedden magyar idő szerint este közölte, hogy változatlanul évi egy százalékon hagyja irányadó kamatát.

“Minding nehéz az egyensúlyozás a kötvény és a részvénypiacok várakozásai között, jelenleg azonban mindkét piac elég jól reagált. A kötvényárak legalábbis nem zuhantak. Ez elég jó támaszként szolgált a dollárnak.” – mondta a Reutersnek Julian Jessop, a Standard Chartered európai vezető közgazdásza.

A délelőtti devizapiacon a dollár fél százalékkal 1,1221-ra erősödött az euróval és 1,3683-ra a frankkal szemben. A jennel szemben egyharmad százalékkal 11,9,15-re drágult a zöldhasú. A dollár erősödésére számítók bíznak abban, hogy az amerikai gazdasági fellendülés eljövetelének újabb előjeleként értékelhetik majd a szerda délután a júliusi kiskereskedelmi forgalomról közzéteendő adatokat. A Reuters elemezői konszenzusa 0,9 százalék forgalomnövekedésre számít a júniusi 0,5 százalék után.

“A mai kiskereskedelmi adatok nagyon fontosak. Az amerikai gazdaság növekedése nagyban függ a lakossági kiadásoktól. Ha a kiskereskedelmi adatok nem lesznek olyan jók, mint a várakozások, akkor lelohadhat az amerikai gazdaság gyors fellendülésébe vetett lelkesedés” – mondta Junya Tanase, a J.P. Morgan Chase tokiói elemzője.

Az európai részvénypiacokon a chipszektor és a biztosítók részvényei hajtják fel az indexeket. A meglepően jó negyedéves eredménnyel előálló Lufthansa árfolyama 2,2 százalékkal 11,45 euróra emelkedett.

A páneurópai FTSE Eurotop 300 index 0,5 százalékkal 882 pontra nőtt. A DJ Euro Stoxx 50 index 0,57 százalékkal 2 511 pontra emelkedett. A Reuters megjegyzi, hogy a negyedéves gyorsjelentési szezonban közölt vállalati adatok általában jobbnak bizonyultak a várakozásoknál, azonban a jó eredmények hátterében nagyrészt a költségcsökkentések és a dollárral szemben erősödő euró által előidézett exportjövedelmezőség-javulás állt.

A kötvénypiacon vegyes érzelmekkel fogadták a tartósan alacsony amerikai kamatszint bejelentését. A rövid lejáratú papírok iránt megnőtt a kereslet, a hosszabb lejáratokon viszont hozamemelkedés következett be. A tízéves lejáratú német Bund hozama 3,6 bázisponttal 4,11 százalékra emelkedett, ez nagyjából egyhetes csúcsnak felel meg. A rövidtávú kamatingadozásokra érzékenyen reagáló kétéves német Schatz hozama 1,5 bázisponttal 2,48 százalékra csökkent. A vállalati kötvények hozama általában csökkenéssel reagált a Fed bejelentésére.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik