Belföld

92 százalékkal csökkent a Gardénia vesztesége

A Gardénia Csipkefüggönygyár Rt. vesztesége egy év alatt 240 millió forintról 33 millió forintra csökkent az első félévben.

A nem auditált mérlegbeszámoló szerint a nettó árbevétel 27,6 százalékkal 1,2 milliárd forintra csökkent. Ebből a belföldi forgalom 632 millió forintot tett ki, ami 11 százalékos visszaesés. A gyorsjelentés szerint a belföldi piaci környezet a várthoz képest kedvezőtlenebb lett. A cég vezetői szerint a vásárlói kereslet elhalasztásáról van szó, mivel az új lakások piacán továbbra is élénkülés tapasztalható.

Az exportárbevétel 40 százalékos visszaesése döntően azokon a piacokon történt, ahol a vevők dollárban számolnak el, így a Gardénia euró alapú árai kevésbé voltak versenyképesek, az árfolyamváltozások miatt – áll a gyorsjelentésben.

A Gardénia költségszerkezete alapvetően változott meg az első félévben – közli a társaság vezetése. Ezt mutatja, hogy az értékesítés közvetlen költségei 30 százalékkal, az igazgatási költségek 28 százalékkal, míg az általános költségek 77 százalékkal csökkentek. Az értékesítés közvetlen költségei 764 millió forintot, az általános és igazgatási költségek együttesen 181 millió forintot tettek ki az első félévben.

Az üzleti tevékenység eredménye így 14 millió forint lett, az egy évvel korábbi 225 millió forintos veszteséggel szemben. A pénzügyi műveleteken elszenvedett 44 millió forintos veszteség, és további 3 millió forintos rendkívüli veszteség miatt lette mínusz 33 millió forint a Gardénia első féléves eredménye. A Gardénia saját tőkéje 112,7 százalékkal 1,66 milliárd forintra csökkent, jegyzett tőkéje 1,2 milliárd forint maradt.

A társaság részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a papír utolsó, augusztus 11-i záró ára 112 forint volt. Az elmúlt 52 hét legmagasabb árfolyama 170, a legalacsonyabb 63 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik