Belföld

Hullanak a fejek a K&H-nál

Kulcsár Attila Rejtő E. Tibor társaságában látogatta a Miniszterelnöki Hivatalt, és pénzügyi szolgáltatásokat ajánlottak a kormányzatnak. Miközben hullanak a fejek a K&H-nál, Szász Károlyt és családját egy PSZÁF-szórólapra firkantott üzenetben életveszélyesen megfenyegették.

Kulcsár Rejtő társaságában látogatta a MeH-et

Rejtő E. Tibor, a K&H Bank elnök-vezérigazgatójának társaságában járt rendszeresen a Miniszterelnöki Hivatalban a jelenleg milliárdos sikkasztással gyanúsított bróker, Kulcsár Attila. A bróker és Rejtő elsősorban banki ügyekben tárgyaltak – írja a Népszava.

A lap információi szerint legalább tucatszor, már ebben a kormányzati ciklusban járt a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) Kulcsár Attila. Kulcsár és Rejtő, csakúgy, mint a hazai bankvezetők többsége, természetesen rendelkezett fényképes belépővel is. Rejtő és Kulcsár a K&H nevében különböző pénzügyi szolgáltatásokat ajánlottak fel a kormányzatnak.

Pénzügyi szolgáltatások a kormányzatnak

A Népszava információi szerint így szó esett a pénzintézetnek a tervezett köztisztviselői bankkártya szolgáltatásban való részvételéről, valamint a diákhitelhez kapcsolódó bankkártya kibocsátásáról is. A K&H érdeklődött az iránt is, hogyan tudna a bank finanszírozóként részt venni a tervezett börtön-építésekben. Továbbá felajánlották, hogy a K&H részt vesz az egyházi ingatlanok úgynevezett előfinanszírozásában is. Ez azt jelenti, hogy az egyházak számára törvényi előírás szerint átadandó ingatlanok költségeit – ami a büdzséből csak az év végére áll a MeH rendelkezésére – a K&H előre hitelezi a kormányzat számára.

A Népszava úgy tudja, hogy 2002 májusától a K&H több kormányzati, parlamenti eseményt is támogatott. Így a bank szervezte idén júniusban az Európai uniós csatlakozás önkormányzati és területfejlesztési feladatai című konferenciát, amelyen csaknem minden tárca képviseltette magát. A hivatalos szervező egyébként a bank “önkormányzati és EU projektek üzletága” – melyet korábban Kulcsár vezetett – és a bankcsoportba tartozó K&H Euroconsulting tanácsadó cég volt.

Nem csupán Kulcsárt terheli a felelősség

Bár egyelőre csak Kulcsárt nevezték meg a szövevényes pénzsikkasztás egyetlen gyanúsítottjaként, már most nyilvánvaló, hogy nem egyedül a brókert terheli a felelősség a történtekért. Társai között magas beosztású volt és jelenlegi banki tisztviselők is lesznek. Egy névtelenséget kérő rendőrségi illetékes a Népszabadságnak úgy fogalmazott: nagyjából már sejtjük, hogy Kulcsár mellett kik lehetnek gyanúsítottak az ügyben, csak nem mindegyikük esetében egyértelmű, hogy pontosan milyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható meg. Ennek eldöntéséhez meg kell még várni Kulcsár hazahozatalát, kihallgatását. E sejtelmes jóslat a lap informátorai szerint nemcsak a K&H Bank egyes vezetőire vonatkozhat, hanem Kulcsár szűkebb ügyfélkörének egyes tagjaira is, akikkel szemben a már rendelkezésre álló adatok alapján is felmerül a pénzmosás gyanúja.

Eközben a több kisbefektető jogi képviseletét is ellátó Magyar György ügyvéd azt állítja, kevéssel a botrány kirobbanása előtt Kulcsár telefonon vagy más módon „postázott” üzenetek formájában figyelmeztette befektetőit: vigyék el a pénzüket az Equitiestől, mert már nem lesz képes teljesíteni a korábban vállalt feltételeket.

Eddig tizenegy fej hullt a K&H-nál

A K&H Equities magyar és nemzetközi tulajdonosai időközben bejelentették, hogy továbbra is elkötelezettek a brókercég mellett és a bankcsoport ezen tevékenységét a jövőben is fenn kívánják tartani. A brókercég célja, hogy amint a PSZÁF lehetővé teszi, ismét teljeskörűen és szabályosan folytassa tevékenységét – olvasható a bank közleményében. A K&H Equities ma is négyezer hazai és nemzetközi ügyféllel áll kapcsolatban.

A Magyar Nemzet információi szerint eddig tizenegy munkatársat „kényszerszabadságoltak”, mentettek fel munkavégzés alól vagy bocsátottak el a K&H Bank Rt.-nél és brókercégénél. Mint emlékezetes július 10-én Rejtő E. Tibor vezérigazgató és Ludo Jacobs belső biztonságért felelős vezérigazgató-helyettes mondott le. Augusztus 6-án távozott Zarnóczi Tibor vezérigazgató-helyettes, aki a vállalati és befektetési üzletágvezetője volt, és négy évig felügyelte a brókercég tevékenységét. Távozott a brókercég jogásza, Vígh Szabolcs is, aki felügyelő bizottsági tag is volt. Kényszer szabadságát tölti Csuka László, aki 2002 végétől volt a brókercég vezérigazgatója. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a K&H felügyelőbizottsági elnökét, Orosz Andrást visszahívták a testületből. Mentesítették a munkavégzés alól Tóth Róbertet, az értékesítési és kereskedési üzletág vezetőjét, Tóth Évát, a bankcsoport központi fiókvezetőjét, valamint Balassa Katalint, Kulcsár Attila asszisztensét.

PSZÁF-szórólapon keresztül fenyegették meg Szász Károlyt

Eközben alighogy lejárt volna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendőri védelme, amelyet a június 16-án történt megtámadása után kapott – hétfőn Szász Károly mind a rendőröknek, mind pedig a miniszterelnöknek bejelentette: névtelen levélben életveszélyes fenyegetést kapott ő és családja. A Népszabadság információi szerint a filctollal írt sorokat egy korábban a lakosság tájékoztatására nagy példányszámban kispostázott PSZÁF-szórólap hátoldalára írták, és bélyeg nélküli borítékban került a hivatalba érkező levelek közé.


A lap úgy tudja, hogy a fenyegető levél szövege a következő: „Karcsi! Ha nem kapom vissza a pénzem, akkor először a családodat, majd téged foglak megnyomorítani. Sőt, a számat is kinyitom!” A rendőrség Szász védelmét kiterjesztette családjára is, közben grafológusok segítségével próbálnak képet alkotni a levél szerzőjének személyiségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik