Belföld

Az USA megfellebbezte a WTO acélipari álláspontját

Az Egyesült Államok, mint az várható volt, hétfőn fellebbezést nyújtott be a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), kifogásolva annak álláspontját, miszerint az amerikai acélimportra bevezetett vámok ellentétesek a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal.

Az amerikai fellebbezés azt jelenti, hogy a vámok, amelyek mintegy 30 százalékkal drágítják az amerikai importot, még legalább kilenc hónapig érvényben lehetnek. Washington formális fellebbezését csak közvetlenül azelőtt jutatta el a WTO-hoz, hogy a WTO vitaegyeztető testülete a bizottság jelentésének elfogadására készült. A testület a vámok azonnali megszüntetésére szólította volna fel az USA-t.

Bár az amerikai fellebbezésre mindenki számított, az kiábrándultságot váltott ki az Európai Unió 15 tagországa és további hét, az USA-ba acéltermékeket szállító európai, ázsiai és latin-amerikai exportőr körében. Ezek az országok indították el az eljárást a WTO-nál az amerikai vámok miatt.

Az acél kereskedelmi vita következő lépéseként részletes WTO-vizsgálatokat végeznek majd arról, az amerikai döntés mekkora veszteségeket okoz az egyes országoknak és legközelebb majd a jövő év közepe táján élhet az EU a kilátásba helyezett ellen-szankcióijával. Pascal Lamy, az Európai Unió kereskedelmi megbízottja azzal fenyegetőzött, hogy ha az Egyesült államok nem szünteti meg a vámokat, Brüsszel 2,2 milliárd dollár értékű amerikai importot sújthat szankciókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik