Belföld

Ukrajna vízum-könnyítést javasol

Ukrajna könnyítést javasol a magyar félnek a november elsején bevezetendő, vízumköteles határátlépéssel kapcsolatban - erősítette meg a szomszédos ország budapesti rendkívüli és meghatalmazott nagykövete hétfőn Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

Az ukrán fél úgynevezett aszimmetrikus rendszer kialakítását ajánlja, hogy a két ország polgárai könnyebben utazhassanak egyik országból, a másikba – mondta Vaszil Durdinec.

A diplomata kifejtette: ez azt jelentené, hogy az ukrán polgárok csak vízummal jöhetnének ugyan Magyarországra, de nem kellene fizetniük érte. “Cserében Ukrajna nem vezetne be vízum-kötelességet a magyar állampolgárokkal szemben” – emelte ki a nagykövet.

Hozzátette, ez hasonlít arra a megoldásra, amit Ukrajna és Lengyelország dolgozott ki és fogadott el a vízum kérdésében. Vaszil Durdinec nyíregyházi sajtótájékoztatóján – amelyet abból az alkalomból tartott, hogy Gazda Lászlóval, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnökével tárgyalt a határ menti kapcsolatok további fejlesztéséről – kitért az augusztus elsején megszüntetett magyar-ukrán kishatár menti átkelés körülményeire is.

Kiemelte: a magyar fél jövő évi európai uniós tagságával összefüggésben, a közösség követelményeinek megfelelően mondta fel a korábbi, az egyszerűsített határátlépés lehetőségét. Ugyanakkor kifejezte a reményét az iránt, hogy a két ország illetékeseinek közös erőfeszítéssel sikerül majd megtalálni azt az újfajta szabályozást, ami továbbra is megkönnyíti az ukrán és magyar állampolgárok határátkelését.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik