Belföld

Szlovén-horvát vita az adriai gazdasági övezetről

A szlovén külügyminisztérium hétfőn délután jegyzékben közölte Zágrábbal, hogy kizárólagos gazdasági övezet kihirdetésekor nem hagyhatók figyelmen kívül a szomszédos országok azonos jogai és érdekei és nem terjeszthető ki az övezet az ő szuverenitásuk és fennhatóságuk alatti tengerterületre.

Ljubljana emlékeztette a horvát külügyminisztériumot, a nemzetközi jog rendelkezései értelmében az országoknak körültekintően kell eljárniuk, hogy rendezetlen országhatáruk átmeneti időszakában ne tegyék lehetetlenné vagy ne nehezítsék meg a megállapodásos megoldás végleges alkalmazását. Horvátországnak és Szlovéniának ugyanis még rendezetlen az egymásközti határvonala.

A horvát külügyminisztérium közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy szlovén jegyzék előtt Dimitrij Rupel szlovén és Tonino Picula horvát külügyminiszter telefonon tárgyalt Zágrábnak arról a szándékáról, hogy gazdasági övezetet hirdet ki az Adriai-tenger horvát részén. Rupel kifejtette az ezzel kapcsolatos szlovén kételyeket, Picula pedig közölte, hogy a horvát kormány munkacsoportot hozott létre, amely figyelemmel kíséri az Európai Unió közös halászati politikájának reformtörekvéseit.

Rupel és Picula megállapodott, hogy Horvátország és Szlovénia folytatja a konzultációkat a kérdésről, igyekszik bevonni azokba más érdekelt országokat és elvárja a nemzetközi tényezők hozzájárulását is a kétoldalú megoldáshoz – áll a horvát külügyminisztérium közleményében.

Megfigyelők szerint Ljubljana ellenzi a gazdasági övezet kihirdetésére vonatkozó horvát törekvéseket attól tartván, hogy azok akadályozni fogják Szlovénia nyílt tengeri kijáratát és a szlovén halászok zavartalan munkáját. Ilyen értelemben nyilatkozott hétfőn délután Anton Rop szlovén miniszterelnök is. Rop kijelentette, hogy az adriai-tengeri gazdasági övezet kihirdetéséről nem lehet szó a szlovén-horvát országhatár vonalának véglegesítése előtt és hogy Szlovénia erélyesen ellenszegül minden esetleges egyoldalú horvát lépének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik