Belföld

Magyarország – a hétmillió mobil országa

Bár a piac telítettsége miatt csökken a rádiótelefonok „terjedési sebessége", a hazánkban forgalomban lévő mobilok száma elérte a hétmilliót – nagyságrendileg ennyi maroktelefon működik Indiában is...

A magyar mobiltelefon-piac egyre kisebb ütemben bővül – derül ki a Hírközlési Felügyelet jelentésből. 2002 első negyedévében az ügyfelek száma még 432 ezerrel nőtt, addig az idei év hasonló időszakában már csak 193 ezerrel.

Kevesebb SMS-t küldünk

Az adatok szerint 2003 március végén a 7,079 millió aktív SIM-kártya közül 5,57 millió volt előre fizetett, vagyis az ügyfelek 78,6 százaléka ilyet használt. A SIM kártyák száma egy év alatt 1,68 millióval bővült, az előfizetéses kártyák száma azonban csak 73 ezerrel, így azok részaránya fél százalékkal 21,4 százalékra csökkent.
Az idei év első három hónapjában kártyánként 187,1 percet beszéltek a mobilosok, ez 5,4 százalékkal kevesebb, mint a megelőző negyedévben. A hívások átlagos hossza ugyanakkor 1,25 percre nőtt, így az átlagos híváshossz 2000 negyedik negyedéve óta először emelkedett 1,2 perc fölé.

2003 első negyedévében 285 millió SMS-t küldtek mobil- és 68 ezret vezetékes telefonról. Ezek száma alig három százalékkal nőtt 2002 első negyedévének adatához képest, miközben az aktív GSM- ügyfelek száma 31,1 százalékkal emelkedett. Érdekes tény, hogy 2002 első negyedévében egy ügyfél átlagosan 51, 2002 negyedik negyedévében 45, 2003 első negyedévében már csak 40 SMS-t küldött.

A vizsgált időszakban 48,781 ügyfél vett igénybe GPRS szolgáltatást és a mobilosok összesen 40,293 MMS-t küldtek a negyedévben. Március végén a Westel az ügyfelek 48,1 százalékát mondhatta magának, az egy évvel korábbi 50,2 százalék után. A Pannon GSM piaci részesdése 38,7 százalékról 38,3 százalékra csökkent, a Vodafoné azonban 10,4 százalékról 13,4 százalékra nőtt.

Kevesebb vezetékes

 Népszerű a diplomások körében

 A háztartásfők életkorának növekedésével párhuzamosan csökken a mobiltelefonok száma – derül ki a KSH Társadalmi Helyzetkép című kiadványából. Egy 1999-ben végzett vizsgálat azt mutatta: a 30 évalattiak esetében közel egyharmados, a 30-49 éveseknél egynegyedes, az 50-59 éveseknél padig 20 százalékosnál kisebb a mobil-ellátottság. A 60 évesnél idősebbek háztartásában szinte alig fordult elő rádiótelefon. Az iskolai végzettség szintén lényeges befolyásoló tényező: A diplomás háztartások egyharmada, az érettségizettek egynegyede, a legfeljebb 8 általános iskolát végzettek körében hat százalék volt az ellátottság mértéke az ezredforduló előtt.

Tovább csökkent a vezetékes telefon fővonalak száma: míg tavaly az első negyedév végén 3,736 millió bekapcsolt fővonal volt, addig a Hírközlési Felügyelet adatai szerint az idén március végén már csak 3,642 milliót használtak az előfizetők.
Az üzleti fővonalak száma mintegy nyolcezerrel esett vissza az előző negyedévhez képest, a HíF szerint ezeket feltehetően az alternatív és a mobil szolgáltatók akcióinak a hatására mondták le. Az egyéni fővonalak száma mintegy húszezerrel csökkent tavaly év vége óta, ami
nagyjából megfelel az előző negyedévek tendenciájának.

A vezetékes szolgáltatók közül a legnagyobb, 79 százalékos részesedést a Matáv mondhatja magáénak, amely magas piaci koncentrációra utal. A Vivendi 12 százalék, a Hungarotel 5 százalék, az Emitel 2 százalék, s a Monortel szintén 2 százalék piaci részesedést birtokol.

A hívásidő harmadát ma már az internet tesz ki

A HíF elemzése szerint a vezetékes forgalom az idén az első negyedévben a kezdeményezett hívások időtartamát tekintve mintegy két százalékkal nőtt az elmúlt év utolsó negyedéhez viszonyítva. Ezen belül a beszélgetések időtartamának növekedése elhanyagolható, egy százalék alatti volt, míg az internethívások időtartama öt százalékkal emelkedett. Ennek hatására az internet-forgalom tette ki az összes hívásidő körülbelül egyharmadát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik